Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Premià de Dalt contracta l’empresa Desokupa per a l’assessorament en casos d’ocupacions “mafioses”


L’Ajuntament de Premià de Dalt ha contractat un servei d’assessorament davant d’ocupacions “mafioses”. Aquest servei anirà a càrrec de la polèmica empresa de desnonaments exprés Desokupa, liderada per Daniel Esteve. El contracte és d’un any amb un cost de 3.000 euros nets. El consistori admet que l’empresa utilitza mètodes “alternatius”, però avisa que en aquest cas les actuacions aniran sempre a càrrec de la Policia Local i insisteix que el servei contractat és només d’assessorament. Amb tot, l’alcalde, Josep Triadó, reconeix que la contractació de Desokupa pot generar certa polèmica pels seus mètodes poc ortodoxos, però valora més “l’impacte positiu per a la seguretat del poble” que no pas els “pals mediàtics” que pugui rebre.

A més, segons defensa l’Ajuntament, les pràctiques de Desokupa consisteixen en la “resolució amistosa” del conflicte per evitar iniciar procediments judicials. L’alcalde insisteix que potser Desokupa ha rebut “moltes denúncies, però cap condemna” pels desnonaments en què ha participat. Triadó afegeix que les ocupacions “socials” les continuarà gestionant Serveis Socials.

L’alcalde emmarca la mesura en les polítiques de millora de la seguretat al municipi que s’impulsen des de 2017. Aquestes polítiques es plantegen en tres àmbits: els robatoris de domicilis, els furts en vehicles i les ocupacions mafioses. D’aquestes últimes l’any passat n’hi va haver tres, que es van acabar resolent a través d’informes tècnics municipals sobre l’habitabilitat dels immobles.

A partir d’ara, els nous casos que apareguin es gestionaran a partir de l’assessorament de Desokupa amb l’objectiu que no arribi als Jutjats. L’alcalde recorda que la “lentitud” de la justícia agreuja l’impacte negatiu d’aquestes ocupacions per al municipi. “Són normalment bandes de l’est que converteixen aquests habitatges en el seu ‘centre d’operacions'”, ha dit el batlle.

Abans de la contractació de Desokupa, l’Ajuntament de Premià de Dalt ja havia posat càmeres de control de matrícules a tots els accessos del municipi. També es va posar en marxa un equip de serenos que duu a terme una empresa privada per fer vigilància al poble durant la nit en zones apartades.

Junts es desmarca de la contractació

JxCat, el partit de l’alcalde de Premià de Dalt, s’ha desmarcat de la contractació de l’empresa Desokupa per a l’assessorament en casos d’ocupacions “mafioses”. En una piulada, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha assegurat aquest dimecres que no comparteixen “aquestes contractacions”. “El compromís de JxCat és combatre les màfies d’ocupació il·legal impulsant les reformes per acabar amb aquestes pràctiques il·lícites”, ha defensat.

Diferències al govern de coalició

El PSC del Maresme, que governa en coalició amb Junts a l’Ajuntament de Premià de Dalt, s’ha oposat de manera “frontal” a tancar “qualsevol tracte” amb l’empresa Desokupa. Els socialistes del Maresme mostren el “rebuig absolut” a les pràctiques de l’empresa. El partit combat l’ocupació d’habitatges “amb reformes legislatives garantint els drets individuals”. Per això recorda que ha proposat una reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal per agilitar els tràmits de les desocupacions en un termini de 48 hores si els ocupants no aporten un títol legítim.

“Seguirem treballant, amb la llei a la mà, per protegir els petits propietaris, i garantir els drets de tots els ciutadans”, clou el comunicat del PSC del Maresme.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit