Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“Plantegem generar un producte secundari que contribueixi a la rendibilitat econòmica del bosc perquè les propietats estiguin més predisposades a fer gestió forestal”


 

Avui, al matí360  de Ràdio Marina ens acompanya Clara Blasco, membre d’Eixarcolant, coordinadora del projecte ‘Plantes oblidades’. Amb ella hem parlat d’aquesta iniciativa que busca donar valor a productes alimentaris del bosc a partir de la millora de la biodiversitat dels boscos. Una de les zones on es desenvolupa el projecte és a Arbúcies.

El projecte de ‘Plantes Oblidades’ “neix de la necessitat de gestionar d’una manera diferent els nostres boscos”, explica Blasco. “Hi ha una infragestió i abandonament dels boscos i és necessari proposar nous models de gestió que tinguin un valor afegit i que puguin augmentar la rendibilitat de la gestió”, diu.

Amb ‘Plantes Oblidades’ “proposem que els aliments forestals d’espècies que típicament no s’han utilitzat de manera comercial s’incorporin en els models de gestió.”

Blasco explica que “hi ha d’haver una major gestió forestal per reduir el risc d’incendis però també per crear boscos més heterogenis”. Així, defineix que des d’Eixarcolant persegueixen tres objectius: augmentar la resiliència del bosc, augmentar la biodiversitat i fomentar la productivitat i l’aprofitament d’unes espècies de fruit com l’aranyó o l’aglà.

Assenyala que “s’ha passat per un procés de pèrdua d’aquests coneixements tradicionals relatius a plantes”. Així, afegeix que “és important recuperar coneixement sobre plantes silvestres comestibles d’àmbit forestal i valorar-les de nou”.

“La gestió forestal a Catalunya és pobra i deficitària i nosaltres plantegem generar un producte secundari que contribueixi a la rendibilitat econòmica del bosc perquè les propietats estiguin més predisposades a fer gestió forestal”, diu Blasco.

El projecte s’està desenvolupant en una finca d’Arbúcies. Com explica Blasco, el motiu és perquè “la propietat de la finca que està molt avesada a projectes conservació i sostenibilitat”. A més, afegeix que la “finca és idònia per l’aprofitament de l’aglà d’alsina”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit