Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Obren els col·legis electorals del 28M


A les nou en punt del matí s’han obert els col·legis electorals on la ciutadania podrà votar els candidats i candidates a l’alcaldia dels municipis de Catalunya en les eleccions municipals d’aquest 28 de maig. Els col·legis estaran oberts de manera ininterrompuda fins les vuit del vespre, moment en què començará el recompte de vots.

A la Selva, un total de 117.983 persones (dades del cens a 1 de febrer del 2023) tenen dret a vot aquest diumenge i al Maresme gairebé 350.000. En aquestes eleccions municipals s’han d’escollir 298 regidors i regidores a la Selva i 458 al Maresme. A la comarca maresmenca enguany s’escullen quatre regidors o regidores més que en les eleccions del 2019 donat que el municipi d’Alella ha superat els 10.000 habitants i el plenari passarà de 13 a 17 regidors.

Aquests càrrecs electes seran els que escolliran l’alcalde o alcaldessa de cada municipi, en principi, per als propers quatre anys. La constitució dels Ajuntaments serà el 17 de juny o el 7 de juliol, en funció de si es presenten recursos. Però, a més, el número de vots que cada partit aconsegueixi a cada població servirà per determinar la composició del Consell Comarcal de la Selva i del Maresme i la Diputació de Girona i Barcelona.

A tot Catalunya hi ha 2.730 col·legis electorals amb un total de 8.946 meses, 581 més que a les eleccions municipals del 2019. Gairebé 5,5 milions de catalans i catalanes, concretament 5.490.046, estan cridats a les urnes per escollir 947 alcaldes i 9.139 regidors. En aquestes eleccions, 8.025 agents vetllaran per la normalitat de la jornada electoral.

Les eleccions municipals d’aquest 28 de maig presenten un panorama molt fragmentat en algunes poblacions. És el cas de Blanes, on concorren un total de 13 candidatures, o Lloret de Mar on s’hi presenten 11 partits. Bona part d’aquests sigles són de nova creació i formades per regidors i regidores no adscrits del mandat que ara finalitza. És el cas de Rosa Aladern i Mario Ros a Blanes o Albert Robert i Lara Torres a Lloret, entre altres.

També són les eleccions on trobem nous actors com Valents o Vox i, en el cas de la Selva, amb uns Independents de Catalunya que presenten candidatures a bona part dels municipis de la comarca.

Quant a la participació, a les eleccions municipals del 2019, a Catalunya va anar a votar un 64,82% del cens.

Panorama incert a poblacions clau

Tant a la Selva com al Maresme es presenten diverses incògnites a la majoria de poblacions clau.

Blanes arriba al 28M amb el triple empat que es va produir el 2019 entre ERC, PSC i Comuns i els últims mesos de govern en minoria dels republicans. Lloret de Mar afronta la comtesa electoral sense la candidatura de Jaume Dulsat, que va dimitir fa un parell de mesos i va anunciar que no optaria a la reelecció, i amb el PSC trencat.

A Calella s’haurà de veure si l’alcalde Marc Buch -que l’any passat va rellevar Montserrat Candini per malaltia- renova l’alcaldia després d’abandonar el PDECAT i passar-se a Junts. I a Santa Coloma de Farners també s’haurà de trencar, o no, l’empat entre Junts i ERC que tanta polèmica va originar al 2019 quan va saltar pels aires un pacte entre Junts, PSC i Independents que no va durar ni 24 hores-

També està per veure si es mantenen les majories absolutes del PSC de Xavier Amor a Pineda de Mar, de Joan Campolier a Santa Susanna, de Pere Garriga amb Entesa per Arbúcies (Independents de la Selva) i de Jordi Camps amb Junts a Vidreres. Altres punts d’interès aquest 28M són a Malgrat de Mar, on l’actual alcaldessa Sonia Viñolas aspira a continuar capitalitzant el vot socialista del municipi o a Tordera, on Elisabeth Mejías aspira a ser l’alcaldessa del municipi en substitució de Joan Carles García, que va anunciar la seva retirada l’any passat.

Seguiment especial a Ràdio Marina

A Ràdio Marina seguirem la jornada electoral d’aquest 28M amb actualitzacions d’aquest portal de notícies i les nostres xarxes socials durant tot el dia. I a partir de les vuit del vespre començarem un programa especial des dels estudis de Blanes amb l’anàlisi de la jornada, el seguiment dels resultats en directe i les valoracions dels candidats i candidates quan es publiquin els resultats amb la major part del cens escrutat.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit