Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mor el bisbe de Girona, Francesc Pardo, als 75 anys


El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha mort aquesta passada matinada als 75 anys d’edat. Portava setmanes ingressat arran d’una llaga a l’estómac, que va obligar-lo a internar a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital Josep Trueta de Girona. A mitjans de març, el Bisbat va informar que després d’uns dies en què semblava que hi havia una progressiva millora, de cop Francesc Pardo havia tornat a empitjorar i havia entrat en situació crítica.

Francesc Pardo va néixer a Torrelles de Foix (diòcesi de Sant Feliu de Llobregat/Alt Penedès) el 26 de juny del 1946. Va entrar al Seminari Menor de Barcelona i va cursar els estudis eclesiàstics al Seminari Major. Va obtenir la llicenciatura en Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Va ser ordenat capellà a la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès el 31 de maig de 1973. Va ser arxipreste de Vilafranca del Penedès (1979-1980), de l’Anoia (1980-1993) i de Granollers (1999-2004). Quan era rector de Sant Sadurní d’Anoia, entre els anys 80 i finals dels 90, va fundar una cooperativa que va edificar 70 habitatges socials al barri de la Vilarnau.

Entre el 1993 i el 1995 va ser membre de la comissió diocesana per a la preparació del Concili Provincial Tarraconense i membre d’una ponència. El 16 de juliol del 2008, el Papa Benet XVI el va nomenar bisbe de Girona en substitució de monsenyor Carles Soler.

La missa exequial tindrà lloc aquest proper dilluns, 4 d’abril, a dos quarts de dotze del matí a la Catedral de Girona. El mateix dia hi haurà instal·lada una capella ardent a la Capella del Corpus de la Catedral, que estarà oberta des de les vuit fins a les onze del matí.

Home de diàleg

Francesc Pardo va destacar per les seves homilies de to conciliador durant el procés sobiranista. Ja al 2012 va mostrar-se a favor que es conegués la voluntat dels ciutadans sobre el seu “futur polític i social”. I un any més tard, va ser el primer bisbe català a demanar perdó pels “insults i menyspreus d’una cadena de televisió vinculada als Bisbes” (en referència a 13TV).

Sempre mostrant-se a favor del dret a decidir, Francesc Pardo va demanar que hi hagués “acords i negociació” després del referèndum de l’1-O, mostrant-se preocupat per la situació que es vivia a Catalunya. I el 2019, durant l’homilia de Sant Narcís, va demanar l’alliberament dels presos polítics i va apel·lar a la misericòrdia per cercar solucions, dialogar i “afermar la convivència”.

Dos dies de dol a Torrelles de Foix

L’Ajuntament de Torrelles de Foix ha lamentat “profundament” la mort de Pardo, “una figura tan destacada per a la història del poble”. El consistori ha decretat dos dies de dol oficial i ha anunciat la celebració d’un ple extraordinari per lloar la figura de qui va ser nomenat fill predilecte l’any 2017. En aquest ple es proposarà un acord municipal per dedicar-li un carrer al municipi.

Foto: Bisbat de Girona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit