Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mataró implanta el servei porta a porta a les seves vuit urbanitzacions


Mataró posarà en marxa el servei de recollida porta a porta a les vuit urbanitzacions que hi ha fora del nucli urbà la nit del 30 d’octubre. Els veïns hauran de deixar els residus a la porta de casa donat que els contenidors fixes desapareixeran.

Dels set dies de la setmana, n’hi haurà quatre en què es recolliran dues fraccions de brossa i un altre dia es recolliran restes vegetals. Dijous i dissabte no hi haurà servei. El regidor de Sostenibilitat, Xesco Gomar, defensa que la substitució del sistema tradicional de recollida de la brossa “funciona” i posa l’exemple dels contenidors mòbils del centre de la ciutat, que han aconseguit augmentar un 1,5% la recollida selectiva del conjunt de Mataró.

La recollida a les urbanitzacions, a més, es farà amb un vehicle bicompartimentat per poder recollir de forma separada les dues fraccions que toquin cada dia. D’aquesta manera es pretén “optimitzar” el recorregut dels camions, que per la distància que s’ha de recórrer cada dia no poden ser elèctrics, com els de la selectiva mòbil del centre.

El porta a porta per arribar al 60% de selectiva marcat per Europa

Amb l’arribada del porta a porta a les urbanitzacions, Mataró persegueix continuar millorant aquestes xifres –es preveu arribar superar el 2% d’increment de la selectiva- i acabar també amb els abocaments irregulars que es generen al voltant de les àrees de contenidors de les urbanitzacions. “Hi ha gent que s’ha acostumat a no fer bé les coses”, es lamenta el Gomar.

Per contra, l’anàlisi de les dades obtingudes fins ara, amb la implantació dels contenidors mòbils del centre de la ciutat i el porta a porta comercial són molt positives. Segons el consistori els casos d’incivisme són pocs. Al centre la selectiva arriba ja a un 60% -en el conjunt de la ciutat la mitjana és del 35%- i s’ha reduït en dues tones anuals la fracció resta.

En aquest sentit, des de la regidoria de Sostenibilitat i Transició Ecològica s’estudia ja com seguir implementant canvis a la resta de la ciutat. El focus, sobretot, és en les àrees d’una densitat de població més alta. Les mesures implantades al centre i ara a les urbanitzacions afecten només uns 7.000 veïns en una ciutat de prop de 130.000 habitants.”No ens val només fer-ho en petites zones de la ciutat. Hem de ser més agosarats en el pròxim contracte. És imprescindible per arribar al 60% de selectiva que ens marca Europa com a repte”, detalla Gomar. Tot i això, abans que acabi l’actual servei de recollida de la brossa, el 2025, es preveu implantar més canvis.

Models diferents per zones diferents

Segons el contracte vigent, està previst un nou sistema de recollida selectiva. Serà per al barri de Vista Alegre, però encara no està definit. S’hauria d’iniciar també una prova pilot de contenidors tancats amb identificació en algun dels barris més massificats, com Cerdanyola, l’Eixample, Rocafonda, el Palau o el Pla d’en Boet. “No podem tractar Mataró amb un únic model de recollida. Hi ha zones diferents que requereixen models diferents”, avisa el regidor. En els pròxims anys, amb l’experiència dels canvis implementats i les proves que encara s’han de posar en marxa es decidirà en quina mesura s’expandeixen models com el porta a porta o els contenidors mòbils.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit