Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mataró homenatjarà Salvador Espriu amb un monument fet per l’escultor Manuel Cusachs


L’Ajuntament de Mataró retrà homenatge a Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 – Barcelona, 1985), amb un monument fet per l’escultor Manuel Cusachs (Mataró, 1933 – 2019). Espriu i Cusachs tenien un estret lligam.

Després que el projecte quedés aturat l’any 2015, el consistori de la capital del Maresme ha anunciat que, finalment, el 25 de febrer s’inaugurarà l’obra dedicada al poeta. El monument, inspirat en la figura i l’obra d’Espriu, se situarà al final del passeig del Callao, a tocar de la riera de Sant Simó. El conjunt té una alçada de gairebé sis metres i pesa aproximadament 9.200 quilos. La peça principal de l’obra serà l’escultura “El Curs de la Vida”, una de les més emblemàtiques de Cusachs i inspirada en el poema d’Espriu que porta el mateix nom.

L’escultor mataroní va treballar fins al 1989 una sèrie de 33 peces de bronze que prenen com a referència l’obra “El caminant i el mur” d’Espriu. Segons ha explicat el consistori, Espriu havia demanat a Cusachs que, si se’l recordava, hi fos present l’obra de l’escultor que interpreta “El Curs de la Vida”.

A banda de l’escultura de bronze “El curs de la vida”, el monument també inclou l’estructura del “Portal”. L’obra, també de l’escultor mataroní, simbolitza un portal sobre el mar i l’espai. Les dues peces van instal·lades sobre una peanya. La peanya està composta per quatre blocs de pedra de granit. Així mateix, en els blocs, s’hi veurà gravat “A Salvador Espriu, poeta” i els quatre primers versos d’Espriu de la poesia XXIV de “Llibre de Sinera”, tal com ha detallat l’Ajuntament de Mataró.

Recuperació del projecte 8 anys després 

Cusachs va treballar en aquest projecte de commemoració a la figura del gran poeta català, que es va presentar l’any 2015 a Arenys de Mar. L’obra, però, va quedar aturada. Després que diferents entitats i personalitats del món de la cultura, la política i altres àmbits, fessin palesa la demanda, Mataró va agafar el compromís de fer realitat el projecte.

Abans de morir, l’escultor mataroní va deixar feta la maqueta, els dibuixos i el guix del monument. El consistori ha explicat que la família Cusachs ha participat en l’elaboració del projecte, així com l’empresa Granits Barbany i la Fundació Parellada.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit