test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mataró crea una oficina de lluita contra ocupacions conflictives i un servei d’assessorament a les comunitats de veïns

La mesura dona compliment a l'acord d'estabilitat de PSC i PP malgrat que el govern admet que el fenomen va "a la baixa"


L’Ajuntament de Mataró posarà en servei aquest mes l’Oficina d’Atenció i Intervenció en Ocupacions. Aquesta, unifica i coordina diferents serveis ja existents per fer més eficient la lluita contra l’ocupació conflictiva d’habitatges. A més, s’inclou també un nou servei itinerant d’assessorament als veïns, de la mà del col·legi d’advocats. Amb aquesta mesura, el PSC dona compliment a l’acord d’estabilitat signat a l’inici del mandat amb el grup municipal del PP. Ara bé, els socialistes admeten que aquest és un fenomen que ha anat “a la baixa” en els darrers temps gràcies a la feina de la Policia Local. Amb tot, l’alcalde de Mataró, David Bote, assegura que la lluita contra les ocupacions “es manté com a prioritat independentment de les dades”.

En aquest sentit, la regidora de Seguretat, Núria Moreno, ha detallat que, amb relació a l’any 2023, durant els primers cinc mesos de l’any el nombre d’actuacions de la Policia Local en ocupacions s’ha reduït un 34%, passant de 138 a 91 intervencions. També les demandes ciutadanes per conflictes relacionats amb habitatges ocupats il·legalment han disminuït un 20% i han passat de 92 a 72.

Sense xifres concretes d’un fenomen que es manté “més enllà de les dades”

Pel que fa als casos actius actualment, Bote i Moreno han evitat donar xifres concretes. Han assegurat, però, que el compromís de lluita contra aquest fenomen es manté més enllà de les dades. Segons ha pogut saber l’ACN amb fonts policials, les ocupacions “altament conflictives” –les que generen queixes de la ciutadania– en cap cas arriben a la desena. De fet, se situarien al voltant de cinc en el conjunt de la ciutat.

Des del PP, instigador del projecte a través de l’acord d’estabilitat que va servir al PSC per aprovar els primers pressupostos del mandat, asseguren que la nova oficina serà “un revulsiu”. El portaveu popular, Cristian Escribano, diu que l’ocupació és un “greu problema” que té els veïns “desemparats” per les administracions. Des del nou servei assegura que l’Ajuntament serà “proactiu i no reactiu” davant aquests casos.

La nova oficina contra les ocupacions, però, no deixa de ser una eina de coordinació de serveis ja existents de manera interdepartamental. Salut Pública, Policia Local, Habitatge o Benestar Social treballaran ara plegats per atacar les ocupacions de manera més “quirúrgica” i posant el focus en la “convivència comunitària”. Així ho ha explicat la regidora responsable, Núria Moreno.

En aquest sentit, el que sí que serà nou serà el servei d’assessorament als veïns afectats per ocupacions conflictives. Es posarà en marxa el 28 de juny i serà itinerant a diferents equipaments públics del centre de la ciutat, així com dels barris de Cerdanyola i Rocafonda. El servei estarà actiu els divendres en horari de matí i advocats de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró (ICAM) atendrà els afectats.

El Sindicat d’Habitatge de Mataró intenta boicotejar l’acte

La presentació de les novetats s’ha fet a l’Espai Mataró Connecta del barri de Cerdanyola, que serà una de les seus del nou servei itinerant d’assessorament. A pocs segons d’haver-se iniciat la roda de premsa, un grup de membres del Sindicat d’Habitatge de Mataró ha irromput a la sala per recriminar al govern municipal la mesura que es posa en marxa aquest mes a la ciutat.

El col·lectiu considera que la lluita de l’Ajuntament contra les ocupacions conflictives acaba afectant de retruc els col·lectius més vulnerables: “Sense pisos buits ni famílies al carrer no hi hauria ocupacions”, ha exclamat una de les portaveus del Sindicat. La Policia Local ha desallotjat a la força alguns dels membres del Sindicat, a excepció de dues persones, que s’han quedat uns minuts escridassant l’alcalde i la regidora.

La posada en escena

La roda de premsa ha seguit amb normalitat després d’aquests minuts de tensió, amb Bote i Moreno davant els micròfons. També estava a la sala el regidor del PP, Cristian Escribano, que inicialment estava previst que també intervingués. Finalment, però, no ho ha fet per motius que no s’han explicat. Escribano s’ha mantingut al marge d’un acte en el que tampoc hi havia cap representant dels Comuns, socis de govern del PSC. A l’acabar la roda de premsa, Escribano ha fet les seves valoracions acompanyat de l’alcalde de la ciutat, fora ja de la posada en escena institucional.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit