Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mataró commemorarà el 175è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat


La ciutat de Mataró commemorarà el 175è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat amb un conjunt d’activitats. El consistori ha presentat la celebració de l’efemèride aquest passat dijous i amb la mirada posada al 28 d’octubre d’enguany, quan farà 175 anys de la posada en funcionament del primer tren de la península, sortint de Barcelona i arribant a Mataró. La capital del Maresme, juntament amb altres administracions, empreses i entitats, organitzen un conjunt de propostes per a celebrar l’efemèride en diferents àmbits, amb rutes guiades, exposicions i un acte central.

El 28 d’octubre del 1848 va sortir de Barcelona el primer tren de la península Ibèrica de Barcelona amb destinació a Mataró. Això que va ser un punt d’inflexió a la història del país i va ser l’inici del transport de mercaderies i persones. El tren va impulsar la importació i exportació reduint els temps de desplaçament i millorant la tecnologia de les comunicacions. A més, també va facilitar la mobilitat de persones. Amb el primer tren van arribar també els primers estiuejants. Bàsicament eren turistes de la burgesia de Barcelona que invertien a la comarca del Maresme.

Per celebrar aquesta efemèrida, per aquest any s’ha organitzant un extens programa d’activitats a partir del projecte ‘175 anys de Tren, Barcelona Mataró’. En la comissió organitzadora, sota el nom del Grup de Sants, hi participa la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, l’Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme, RENFE, FGC, TMB, ADIF, el Cercle històric Miquel Biada i la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

Un any ple d’activitats

Durant l’any es faran activitats diverses per a tot tipus de públic. El programa inclou des de rutes guiades, exposicions, conferències i activitats gastronòmiques, fins a tallers i creació de material pedagògic i didàctic específic.

El dijous 30 de març es va celebrar l’acte inaugural de la celebració. Va consistir amb la conferència a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs ‘Miquel Biada (1768-1948): un mataroní polièdric que no deixa indiferent a ningú’. De cara al dia de l’efemèride, que se celebrarà el 28 d’octubre, s’està treballant en una celebració amb actes diversos durant aquell cap de setmana.

A banda, Mataró serà la seu del IX Congrés d’Història del ferrocarril del 25 al 27 d’octubre, que organitza la Asociación Ibérica de Historia del Ferrocarril. El TecnoCampus Mataró, que esdevindrà la seu del congrés, aplegarà participants de més de 12 països d’Europa i Amèrica Llatina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit