Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Malgrat es prepara per la primera sortida de camp del projecte ‘Llegim el riu’


Malgrat de Mar farà la primera sortida de camp del projecte ‘Llegim el riu’ el 9 de març. La preparació d’aquesta sortida es va fer aquest dilluns amb una sessió formativa a tots els voluntaris i voluntàries participants en el projecte. A la sessió es va presentar el projecte, el seu funcionament i les tasques que s’hauran de dur a terme durant la sortida de camp.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Malgrat, Jordi Farré, ha explicat en una entrevista al matí360 de Ràdio Marina que la primera sortida serà “molt productiva”.

“Aquell dia anirem al tram de riera que hem escollit, hem parlat amb la gent i els hi hem ensenyat quin tram és. Què farem allà? Recollirem tots els macroinvertebrats que portarem en glaçoneres; els agafarem, els avaluarem i en prendrem unes dades. Aquestes dades les passarem a la nostra tauleta o mòbil i llavors seran enviades. Penso que serà una sortida molt productiva”.

El projecte ‘Llegim el riu’ és un projecte de recerca de ciència ciutadana centrat en el coneixement de la qualitat de l’aigua de diferents municipis de l’àrea d’influència de les conques del Besòs i la Tordera. Amb els resultats d’aquest procés científic ciutadà de recerca i interpretació de dades, es cocrearan amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial. Així ho ha explicat el regidor.

“Aquesta visita primera tindrà un retorn. Això segurament és el més important de la ciència ciutadana. Dir ‘sí, molt bé jo he fet la feina: he agafat els invertebrats, els he analitzat hidromorfològicament. Ho he fet tot, superil·lusionat, però, com ho tradueixo per veure que, primer, el que estic fent té un sentit i, segon, que és veritat que això és ciència ciutadana? Al mes de juny aquesta sortida tindrà un retorn i el que es farà serà que vindran els professors universitaris per explicar totes les dades que haurem tret per entendre quin és l’estat que hem trobat nosaltres. Ens ensenyaran uns resultats que provocaran que després pugui haver-hi una proposta d’accions municipals.”

La iniciativa l’impulsa i coordina la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. A més, ‘Llegim el riu’ complementa la iniciativa RiuNet.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit