test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Lloret farà visites guiades sobre Sorolla arran del centenari de la seva mort


Lloret de Mar farà una sèrie de visites guiades teatralitzades a l’obra del pintor Joaquín Sorolla en motiu del centenari de la seva mort. Les visites es faran els diumenge d’aquest setembre a l’Ermita de Santa Cristina, un paratge que va captivar el pintor valencià i que va immortalitzar en una de les seves obres. A més, l’activitat s’emmarca dins la Capitalitat de la Cultura Catalana de Lloret de Mar.

Les visites teatralitzades sobre Sorolla a Santa Cristina, que tindràn un preu de 5€, seran una viatge a través del procés creatiu i les vicissituds de l’artista valencià i el seu lligam amb la costa catalana.

Un paratge internacionalitzat

La historiadora lloretenca Marina García explica que Sorolla va quedar captivat amb el paratge de Santa Cristina de Lloret. En aquell moment, l’artista valencià estava treballant en l’encàrrec de l’hispanòfil Archer Milton Huntington Visión de España. Aquest encàrrec es tractava de fer 14 panells que representessin els temes més pintorescs d’Espanya.

García comenta que Sorolla volia representar Catalunya a través del mar. Ara bé, tot i viatjar per diversos punts de la costa catalana, el paratge de Santa Cristina de Lloret de Mar el va “enamorar”.

“Llavors, [per l’encàrrec de Milton Huntington], Sorolla va viatjar per tota la Península Ibèrica i per Catalunya ho volia fer, pel lligam amb València i la proximitat i per conèixer les costes de llevant catalanes, un tema mariner. Llavors, va viatjar per tota la costa catalana buscant un lloc on poder fer el seu quadre. Va anar al Port de Barcelona, la Barceloneta, va viatjar fins a Tarragona, va anar a Sitges acompanyat de Santiago Rusiñol… Però no trobava cap lloc, perquè era molt exigent, que li recordés València i la llum de València. Quan va arribar aquí, [a Lloret], acompanyat del seu amic Carlos Vàzquez, com no, es va enamorar de la costa lloretenca i del paratge de Santa Cristina. I va fer que [aquest lloc] fos el fons del seu quadre.”

Així, el paratge de Santa Cristina es va convertir en el teló de fons de l’obra Cataluña El peix. Aquesta pintura a l’oli de Sorolla, amb data del 1915, està exposada a l’Hispanic Society of America de Nova York.

Una activitat dins de la Capitalitat de la Cultura Catalana

Les visites teatralitzades de Sorolla a l’entorn de Santa Cristina de Lloret s’inclouen dins del marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana que enguany acull aquest el municipi selvatà. Marina Garcia explica que des d’Amargura Cultura, juntament amb l’actor lloretenc Joan Romà Ortiz Barnés, han treballat en aquesta proposta “singular”. L’objectiu era plasmar el paratge de Santa Cristina i el seu vincle amb Sorolla.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit