Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Les ABS de la Selva Interior implantaran una nova estratègia per millorar l’atenció de malalts crònics complexos

Seran les ABS d'Anglès, Breda-Hostalric, Arbúcies-Sant Hilari, Santa Coloma de Farners i Sils-Vidreres-Maçanet


La Regió Sanitària de Girona està treballant en el desplegament d’una nova estratègia d’atenció a les persones grans fràgils, amb cronicitat complexa (PCC) o avançada (MACA), en el seu mateix entorn.

El projecte té l’objectiu de donar una millor resposta als pacients amb patologies i problemes de salut complexes i de més prevalença, millorar-ne el maneig i adequar els serveis actuals a aquest nou model. En una primera fase, el sistema s’implantarà a la zona del Gironès Sud i Selva Interior. Així, el model es posarà en funcionament a tots els recursos sanitaris i socials de set àrees bàsiques de salut (ABS). Aquestes seran les d’Anglès, BredaHostalric, Cassà de la Selva, ArbúciesSant Hilari, Santa Coloma de Farners, Salt i SilsVidreresMaçanet, així com el Parc Hospitalari Martí i Julià.

Posteriorment, es desplegarà a tota la Regió Sanitària de Girona. La nova estratègia d’atenció beneficiarà més de 3.500 persones de la zona del Gironès Sud i Selva Interior que actualment pateixen malalties cròniques complexes i avançades.

Tres sessions pels professionals de la zona

Per al seu desplegament, s’ha dissenyat un programa formatiu de tres jornades complementàries dirigides específicament als professionals d’aquesta zona. Durant les jornades es tracta l’abordatge integral i integrat de l’atenció a les persones amb cronicitat, des de la vessant sanitària com social.

La primera de les formacions es va celebrar el 14 de març a l’Auditori de Santa Coloma de Farners. Aquest dimarts s’ha fet la segona jornada formativa, a l’hospital Santa Caterina de Girona. La tercera i última sessió es realitzarà el maig i aleshores es donarà per iniciada la nova estratègia d’atenció.

En la planificació i atenció a la complexitat hi haurà implicats diversos actors. D’una banda, l’atenció primària, l’atenció hospitalària d’aguts, l’atenció intermèdia i l’atenció a la salut mental. També l’atenció continuada, els dispositius residencials, el Servei d’Emergències Mèdiques, els serveis socials i tot l’entorn social del pacient i del cuidador.

Cinc aspectes d’actuació

En el desplegament de l’estratègia, a més, s’han definit cinc aspectes clau d’actuació. En primer lloc, incrementar la identificació de les persones fràgils, amb cronicitat complexa (PCC) o avançada (MACA), promoure una valoració des de diferents dimensions de la persona i un pla individualitzat. També realitzar un seguiment del pacient quan es troba en situació d’estabilitat clínica. Aquest seguiment inclou la revisió periòdica de la seva situació, l’entorn i el del cuidador i definir els circuits, processos i pràctiques de col·laboració entre els diferents serveis. També inclou la planificació de les transicions entre els diferents recursos.

En tercer lloc, s’estableixen les accions en cas de descompensació del pacient. En aquest sentit, es promou la planificació i coordinació de la resposta i circuits, però també garantir que l’entorn de la persona disposa d’informació clara sobre els professionals, serveis de referència i via de contacte per a cada situació. També s’indiquen accions orientades a l’esfera individual, a afavorir l’atenció domiciliària, i la resposta assistencial d’acord amb el grau de complexitat.

Per últim, el desplegament de l’estratègia incorporarà la promoció de dinàmiques territorials entre les organitzacions i els equips implicats. A més de la promoció d’actuacions transversals centrades en la planificació de les altes hospitalàries (en el moment previ, durant i posterior) per garantir el millor abordatge del pacient i la continuïtat d’atenció.

Un canvi “profund”

El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, destaca que l’estratègia és un “canvi profund en la manera com gestionem l’atenció de les persones més vulnerables i fràgils”. “Això significa identificar de manera més precisa aquells pacients que necessiten una atenció diferent i més individualitzada per adequar els circuits a totes les dimensions de la seva vida”, afegeix.

Per a la materialització de la ruta assistencial s’han constituït diferents nivells de treball a la regió. D’una banda, un grup Impulsor amb representació de la Direcció Estratègica d’Atenció Integrada del Departament de Salut i la Regió Sanitària Girona a través dels dos Referents d’Atenció Integrada Social i Sanitària (RAISS). També hi ha l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària. Per altra banda, una Taula Territorial amb professionals sanitaris i socials (treballadors socials, SEM, salut mental, PADES, atenció primària, atenció hospitalària, atenció continuada i urgent (ACUT) i farmàcia).

El projecte s’emmarca en el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària dels departaments de Salut i Drets Socials.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit