test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’amerenc Pere Gorgoll guanya el Premi Roc Boronat 2023


Pere Gorgoll, nascut a Amer el 1962, ha guanyat el Premi Roc Boronat 2023 amb la novel·la El dia que el món va fer un pet com un aglà (Amsterdam). L’obra ha estat reconeguda per ser una “novel·la hilarant” que “tracta els perills de la idolatració i els deliris de la transcendència”.

El dia que el món va fer un pet com un aglà esdevé una paròdia del món contemporani, centrada en les xarxes socials i les noves tecnologies. L’argument gira al voltant del suïcidi d’una jove que catapulta el món a una crisi que amenaça de posar fi a la humanitat tal com la coneixem. En una entrevista a l’ACN, Gorgoll assegura que el llibre li ha permès “fer broma” fins i tot del mateix gènere literari a partir de la caricatura de diversos personatges i amb un protagonista “una mica tocat de l’ala”.

El llibre s’engloba dins la temàtica de la ciència-ficció. Per evitar una catàstrofe apocalíptica, quatre líders mundials es reuneixen i reclamen a Milet d’Arboç, el personatge principal de la novel·la. A Arboç el consideren el desencadenant de la situació, que col·labori per poder salvar el futur de la humanitat. A canvi, li prometen posar el seu país al mapa. No obstant això, la solució que proposen els enceta una crisi encara més profunda quan entra en contacte amb un altre poder: el de les noves tecnologies i les xarxes socials.

Una novel·la centrada en el món contemporani

“Volia mostrar aquest pas del messianisme al totalitarisme, amb totes les característiques que pot comportar: la destrucció de la llibertat, l’abolició de la veritat o l’eliminació de les llengües”, detalla. La història també se centra en les xarxes socials, que porten a un món “molt vigilat” on, sovint, “s’amaga el que realment som”. “Cadascun de nosaltres tenim una individualitat, però en entrar a les xarxes una part es queda fora”, reflexiona.

Un altre dels detalls passa per les diferents referències i paral·lelismes amb Catalunya i el moviment independentista que es deixen entreveure durant tota la narració. Gorgoll diu que es tracta d’un “joc” que li va anar sortint de forma natural mentre escrivia. “Busco una complicitat amb el lector, que es presenta, per exemple, en forma de dates”, sosté. Finalment, pel que fa al final, n’ofereix dos de possibles perquè cadascú n’esculli un, o cap.

Gorgoll ja té al cap una segona part de la novel·la – “tot i que encara està verda”. Abans, però, publicarà un llibre de poesia, de cara a Sant Jordi, en un “gènere i un to” molt diferents.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit