test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’ACA multa Caldes de Malavella per haver excedit el consum d’aigua al setembre

Caldes, al mes de setembre, es va situar en 296,26 litres, quan el topall fixat era de 230


L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha multat Caldes de Malavella per haver excedit el consum d’aigua al mes de setembre. La multa supera els 24.000 euros.

L’expedient sancionador de l’ACA a Caldes s’afegeix al que també han rebut Begur i Palau-saverdera. En tots tres casos la sanció es refereix als consums del setembre. En el cas de Caldes, l‘ACA ha recordat que aleshores el municipi es trobava en situació d’excepcionalitat. Així mateix, assenyala que el consum per habitant i dia a Caldes al mes de setembre es va situar en 296,26 litres, quan el topall fixat era de 230.

Així, l’expedient recull que superar el topall constitueix “una infracció administrativa de caràcter greu”. Per aquest motiu, la multa que ha rebut l’ajuntament del municipi selvatà és de 24.181,83 euros.

Aquest import se subdivideix en dues quantitats. D’una banda, la que fa referència al fet d’haver excedit la dotació màxima permesa, i que dins la forquilla d’entre 10.000 i 50.000 euros, en el cas de Caldes l’ACA veu “procedent” fixar-la en 18.600 euros.

Per l’altra part hi ha la que fa referència als litres que es van consumir de més (els 66,26 per habitant i dia). En aquest cas, l’Agència recull que la valoració del “dany causat” als recursos hídrics és de 5.581,83 euros.

Una multa “injustificada”

L’alcalde del municipi, Salvador Balliu, veu la sensació “injustificada” i ha anunciat que presentarà al·legacions. A més, apunta que des de l’Ajuntament han fet “de tot” per reduir el consum.

” Si la pagues de seguida acceptes la culpa i tens una reducció del 40 %. Però nosaltres aquí, en cap cas ens sentim culpables i estem fent el que podem per complir amb la normativa i entenem aquest procés i aquest clima que tenim ara que no plou i que s’anirà agreujant quan vagi passant el temps”. 

Balliu assegura que a l’hora d’interposar-la, l’ACA ha fet “una simple divisió” entre els 8.000 habitants i escaig que té el municipi i l’aigua que es va consumir al setembre. L’alcalde lamenta que no s’hagin tingut en compte altres factors, entre els quals hi situa les fuites a la xarxa i els turistes que rep el poble (on hi ha balnearis, hotels i cases rurals).

D’altra banda, el batlle caldenc explica que tampoc entén que la sanció de l’ACA funcioni com una multa de trànsit. Perquè si el consistori reconeix la seva responsabilitat i paga la multa de manera voluntària, l’ACA aplica un descompte del 40% de l’import.

A la comarca de la Selva hi ha un altre municipi, que al setembre, va superar els 500 litres per habitant i dia: Riudellots de la Selva. Des de l’Ajuntament de Riudellots assenyalen que els 726 litres per habitant i dia que van registrar es deu al polígon industrial.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit