Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“La vida de Serrallonga no té res a veure amb el nostre imaginari romàntic; era un bandoler que robava als rics perquè els pobres no tenien res per ser robat”


 

Avui, al matí360  de Ràdio Marina ens acompanya Ricard Dilmé i Brujats, autor de Serrallonga, biografia inèdita. Hi hem parlat sobre aquest llibre, que conté detalls que no s’havien publicat fins ara sobre el famós bandoler de les Guilleries.

Per elaborar aquest llibre, com ha explicat Dilmé, han “recollit documentació, casos i coses que no s’havien publicat encara sobre la història del bandoler”. Aquest procés de recopilació, com diu l’autor, s’ha basat en buscar coses, identificar nous llocs, trobar informació que no s’havia publicat enlloc i fer un treball de camp. “El llibre té històries conegudes, però també n’hi ha moltes de desconegudes. A més, hi afegim aspectes de la vida quotidiana del segle XVII i dels bandolers d’aquella època”. Dilmé afegeix que “la singularitat del bandolerisme ajuda a contextualitzar, però també ensenya la història popular de la Catalunya d’aquella època”.

“El sector se sorprendrà de l’amplitud de territori” per on va passar Serrallonga, diu. “Amb el llibre fem un llarg viatge per mig país seguint cadascun dels capítols del llibre”, assenyala Dilmé. De fet, el llibre inclou un mapa amb tots els punts que va recorre el bandoler. A més, també incorpora il·lustracions del mateix autor per explicar com era Serrallonga i la vida dels bandolers.

Dilmé explica que “quan Serrallonga es mor genera un corpus literari que ara ens porta a imaginar-nos a un Serrallonga romàntic, però els bandolers del XVII de les Guilleries eren fills de la misèria i tenien una vida menys romàntica”, explica. La de Serrallonga “és una vida de perseguit, de persona fora de la llei, que no té res a veure amb la visió romàntica”. “No robava als pobres perquè no tenien res per ser robats, per això robava als rics, però sí que a vegades ajudaven a aquelles persones que li prestaven algun servei, això va crear la imatge del bon bandoler”, diu Dilmé.

 

Amb el patrocini de:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit