Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva va registrar 486 robatoris a llars al 2023


Els Mossos d’Esquadra han registrat una mitjana de gairebé sis denúncies diàries per robatoris a les llars gironines el 2023. En total, des de principis d’any, el cos ha rebut un total de 2.186 denúncies, una xifra lleugerament inferior que la del 2022. Dins de la demarcació, les comarques que aglutinen més robatoris a les llars són les de la costa. La comarca de la Selva n’ha registrat 486, sent així la tercera comarca amb més furts a domicilis. Per davant queden el Baix Empordà i l’Alt Empordà, amb 592 i 518 robatoris, respectivament.

L’agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) de Girona, Marta Pla, lamenta que encara hi ha casos en què no es denuncien i insisteix en la importància de fer-ho, per poder prendre mesures de prevenció i investigar els delictes. Actualment, segons detalla el cos de Mossos, el que més busquen els lladres als domicilis són joies, però també diners en efectiu, aparells d’electrònica i, sobretot a Girona ciutat, bicicletes d’alta gamma.

Menys robatoris que el 2022

Aquest 2023, els robatoris a les llars gironines han disminuït gairebé un 9,6% respecte als que es van denunciar a la mateixa zona el 2022. Aquest descens, Pla l’atribueix a dues causes principals. Per una banda, considera que “les tasques de prevenció dels Mossos poden haver contribuït que la gent prengui més consciència de les mesures de seguretat” i de retruc, faci baixar els robatoris. Tanmateix, també està convençuda que “hi ha gent que no ho denuncia, ja sigui perquè l’assegurança no ho cobreix i ho consideren una pèrdua de temps o perquè se n’assabenten molt més tard”.

Per contribuir en l’objectiu de disminuir els robatoris, Pla insisteix en la importància de comunicar-ho a la policia. “Com més aviat es denuncia, més aviat es poden prendre mesures per evitar que continuï passant”, assegura, i insisteix a dir que “si no se’n té coneixement, no es pot fer prevenció”. Per presentar una denúncia d’aquest tipus, cal adreçar-se a una oficina d’Atenció al Ciutadà dels Mossos amb el document d’identitat i la llista d’objectes sostrets -tan detallats com sigui possible-. A més, els Mossos recordes que és important no tocar res i avisar-los de seguida per maximitzar la possibilitat d’identificar-ne els autors.

Els lladres busquen joies

Pla diu que el que han detectat que més roben els lladres a les llars gironines són joies.  “És fàcil fondre-les i poder-les revendre sense ser detectat”, diu. En aquesta línia, assegura que “hi ha lladres especialistes en joies”, que accedeixen a alguns domicilis seleccionats, expressament, amb aquest fi. Tot i això, n’hi ha que un cop són dins les llars, busquen “joies, diners en efectiu o aparells d’electrònica”. A més, alerta que darrerament, i “especialment a la ciutat de Girona, hi ha lladres que busquen bicis d’alta gamma”.

Com a mesura per intentar recuperar el que s’ha sostret després d’un robatori, l’agent de Mossos recomana tenir tots els objectes de valor que hi ha dins dels domicilis documentats. A més, recorda que les assegurances també ho poden demanar un cop es contracta la pòlissa. Des de la pàgina web dels Mossos d’Esquadra es pot comprovar si s’ha recuperat algun d’aquests objectes de valor.

Prevenir robatoris a les llars

Per prevenir els robatoris dins dels domicilis, Pla diu que “és important fer servir el sentit comú”. En aquesta línia, recomana accions tan simples com passar sempre la clau quan se surt de casa. També, si s’ha contractat una alarma, no oblidar-se mai de connectar-la. “Per un lladre, marxar i deixar la porta tancada sense haver passat la clau és com si la deixéssim oberta”, assegura.

A més, també recorda que “no s’ha de posar mai l’adreça del domicili al clauer de casa i, en cas de perdre’l o que sigui sostret, canviar immediatament el bombí”. També diu que és important “vigilar que ningú accedeix als pàrquings darrere nostra aprofitant una entrada o una sortida”. Per això, diu que “cal esperar que la persiana quedi tancada” i evitar així l’accés als aparcaments de possibles lladres, que “poden robar cotxes, trasters i també accedir als edificis”. Per la mateixa raó, també insisteix a dir que “cal tancar les portes d’accés als edificis”.

Per últim, Pla posa molt èmfasi en el fet que “cal anar amb compte amb el que es publica a les xarxes socials”. Per això, diu que és recomanable “no mostrar els objectes de valor que es tenen i, si es marxa de vacances, no publicar-ho o fer-ho, en tot cas en passat”.

Una de les mesures que Pla considera que cal fer quan es marxa uns dies de casa és simular moviment. Amb aquest propòsit, recomana “preguntar a algú de confiança que tregui el que hi ha a la bústia o que entri i apugi i abaixi les persianes”. A més, diu que, últimament, els lladres “deixen un plàstic a la porta per mirar si entra o no gent al pis”. Si un veí o veïna fa aquesta tasca d’entrar, “és suficient perquè caigui el plàstic i els lladres no detectin que la casa està buida”, afirma.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit