Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva i l’Alt Maresme participen en la campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte

En el marc del Dia mundial contra el càncer de còlon, que és el 31 de març, l'IAS fa una crida a participar en les proves de detecció perquè un diagnòstic precoç permet la curació d'un 90% dels casos


La Selva i l’Alt Maresme participen en una campanya de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a la Regió Sanitària de Girona per la detecció precoç del càncer de còlon i recte. Aquest programa consisteix en un cribratge per detectar la malaltia.

En el marc del Dia mundial contra el càncer de còlon, que és el 31 de març, IAS de la Regió Sanitària de Girona ha donat a conèixer les dades de detecció de la malaltia al territori. Des del 2013, a la Regió Sanitària de Girona, on s’inclouen la Selva i l’Alt Maresme, s’han diagnosticat 555 casos de càncer de còlon o recte. L’any passat, van ser 37 diagnòstics.

Des de l’IAS assenyalen que el càncer de còlon i recte és una malaltia que no dona símptomes fins que no està molt avançada. Per això apunten que un diagnòstic precoç permet la curació d’un 90% dels casos.

En aquest sentit, des de l’institut es porten a terme actuacions i campanyes per augmentar les proves de detecció del càncer. Pel que fa als cribratges, al nostre territori la participació s’ha mogut en una forquilla entre el 27% i el 35%. Concretament, a l’Alt Maresme la participació ha sigut del 32,65%; a la Selva Marítima, del 27,54%; i, al Gironès i la Selva-Pla de l’Estany, del 34,13%.

Cribratges a la Selva i l’Alt Maresme 

Aquest any a la Regió Sanitària de Girona també s’està duent a terme una campanya per augmentar la participació en els cribratges. Amb el títol ‘Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona’ s’estan fent accions per incentivar aquesta participació. Una d’aquestes és la creació d’una pàgina web on consultar quan està actiu el programa de cribratges als ABS de la regió. Aquest 2024, es faran cribratges als ABS de Santa Coloma de Farners, Anglès, Arbúcies, Breda-Hostalric, Blanes, Malgrat de Mar, Canet de Mar i Calella.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit