Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva i l’Alt Maresme commemoren el 8M


Aquest divendres és 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Diverses poblacions de la Selva i de l’Alt Maresme han organitzat actes i mobilitzacions per commemorar aquesta data.

Blanes

La commemoració del 8M a Blanes arrencarà aquest dimarts 5 de març amb Arrencamiento, un espectacle de Pamela Palenciano sobre la denúncia contra els abusos sexuals a la infància. Serà als 19 h al Teatre de Blanes.

Els actes commemoratius continuaran el divendres 8 de març amb actuacions literàries a càrrec de l’associació Grup Miratge de Blanes i la instal·lació de Punts Liles. Es faran a la plaça Espanya (11 h), a la Biblioteca Comarcal (12 h) i a la plaça Mare de Déu del Vilar (13h). A les 17 h es farà la xerrada sobre autocura ‘Cos i Ment’ a càrrec de Montserrat Godina i Marxan de Boer al Casal Cívic Can Borrell. A les 19 h, el Tatre de Blanes acollirà la projecció del documental Las hijas de Cynisca de Beatriz Carretero. Després d’aquest documental sobre la desigualtat de gènere a l’esport hi haurà un col·loqui amb la directora.

La commemoració del Dia de la Dona a Blanes acabarà el divendres 15 de març amb Cre(u)ant camins, un tastet i taula rodona amb dones emprenedores de diferents nacionalitats, edats, negocis o projectes. Es farà a les 17 h a Can Borrell.

Tordera

Arrencarà dimarts 5 de març amb la narració del conte La sirena amb Sílvia Serra. L’activitat es farà a l’Antic Hospital de Pobres a les 17.30 h.

Dimecres 6 de març es farà un taller d’autodefensa femenina amb TKD+Tordera Taekwondo. Serà de 18.30h a 20 h al Casal de Joves.

Pel dijous s’ha programat l’espectacle Les aventures de la Libel·lulina a la Biblioteca de Tordera a les 18 h.

Pel Dia Internacional de la Dona, a les 11 h, al local de l’Associació de Dones Torderenques s’hi farà un taller d’espelmes artesanals. A les 17.30 h, a la plaça de l’Església es farà l’acte institucional amb la lectura del manifest a càrrec de l’Associació de Dones Torderenques. Tot seguit hi haurà Els dons de les dones, un espectacle d’humor i màgia de la companyia Poker de iaies. A les 20.30 h, al Teatre Clavé es farà la representació de La Festa. A les 21 h es farà el Sopar de Dones a La Masia.

La commemoració del 8M acabarà el dissabte 16 de març amb una caminada popular a càrrec de l’Associació de Dones Torderenques.

Malgrat de Mar

El dimecres 6 de març s’ha organitzat un cinefòrum, a les 17 h, al Centre Cívic amb el visionament de la pel·lícula Sufragistes i l’elaboració d’un mural.

El dijous es farà el taller ‘Les xapes de l’autoestima’ al Centre Cívic a les 17 h. A les 19.30 h es farà, al mateix lloc, el taller d’història ‘El rol de les dones lluitadores entre el 1909 i finals dels anys 70’.

El 8M hi haurà una exhibició de twirling a la plaça de l’Església amb el grup Twirling Malgrat de Mar. A les 19.30 h la Colla Castellera Maduixots del Maresme aixecaran un pilar per la igualtat. En acabar es farà un recorregut de la plaça de l’Església fins a la Torre de la Vídua Sala amb els Ratsenatsinfernals i les gegantes Rita i Eulàlia. Al final, les diables donaran pas a la lectura del manifest institucional amb un Txupinazo. La lectura del manifest es farà a la Sala Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. En acabar, a la mateixa sala, hi haurà un concert amb Raquel Xiberta i Pep Romaguera. A més, el divendres, el cartell ‘Malgrat de Mar’ s’il·luminarà de color lila.

El 10 de març es farà la 2a edició de la caminada ‘Avancem per la igualtat’.

Pel dia 13 de març s’ha programat la xerrada ‘Les dones que han acompanyat la música’ amb Maria Carretero. Aquesta xerrada s’inclou dins del cicle de xerrades ‘Des del Faristol’.

L’últim acte relacionat amb el 8M es farà el 16 de març. Serà una sortida cultural-històrica amb el nom ‘Descobrim la ruta dones de la Barcelona rebel’.

Maçanet de la Selva

El divendres 8 de març, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el Teatre La Societat de Maçanet acollirà el concert La dona que em vesteix de l’artista Elena Gadel. Serà a les 20 h. També el divendres es farà una lectura del manifest institucional.

Dissabte 9 de març hi haurà el Sopar de la dona.

Pel diumenge 10 de març hi ha programada l’obra Homes que estimen de la companyia Canvia el conte!. Aquesta obra s’inclou dins del cicle de teatre amateur Mitja Distància.

Arbúcies

El 8M, de 10 h a 12 h, la Nau Ayats acollirà ‘Ioga per dones’ a càrrec de TierraLuz, vida en comunidad i conciencia. De 17 h a 19 h es farà la II Jornada de debat – la dona al Montseny. La taula de debat parlarà sobre ‘La transmissió oral dels sabers de les dones del Montseny. Com podem recolliri preservar aquests conexiements?’. Hi participaran M. Àngels Bonet Galobart i Helena Masnou Planas. A les 18 h, a la Nau Ayats es farà meditació amb moviment amb el Cor d’Osho  Cants al Poder amb Espai Mantram i TierraLuz. A les 19.30 h, s’inaugurarà l’exposició Dones del Montseny, el tresor de la memòria al Museu Etnològic del Montseny. Aquesta mostra recupera les vivències, ocis i saviesa de les dones més grans del poble del Montseny.

Sant Hilari Sacalm

El divendres 8 de març es farà el Sopar de Dones al centre Aqua, organitzat per l’Associació de Dones La Violeta i l’Ajuntament de Sant Hilari. L’acte comptarà amb l’espectacle del Mag Pau Segalés i de música a càrrec de DJ Garci.

Fins al 9 de març, la sala d’exposicions de Can Rovira acull la instal·lació artística Què cony! d’Ester Polo. La mostra clourà el dissabte 9 de març amb la xerrada ‘Més enllà de l’esquerda. Les representacions vulvars de la història de l’art’ amb Saray Espinosa. Es farà a les 12 del migdia a la sala d’exposicions de Can Rovira.

Per la seva banda, ERC Sant Hilari ha organitzat un “reanomenament” d’11 carrers del municipi amb noms de dones destacades per la història del municipi.

Lloret de Mar

Aquest dimarts, a les 12 h, s’inaugurarà l’exposició Art i dones juntes contra les violències a la Biblioteca de Lloret.

Pel dimecres 6 de març s’ha programat la instal·lació del tapís fet de ganxet al Casal de la Gent Gran de la Casa de la Cultura. Es farà a les 11.30 h. A més, també es faran balls en línia i sevillanes i de country. A les 19 h, es farà la tribuna del SMLM ‘Dones de lloret, vides per no oblidar’. Serà a la sala d’Actes de l’Ajuntament i comptarà amb una xerrada a càrrec de la Montse Sala i Vila.

Dijous 7 de març, a les 9h hi haurà una tertúlia especial sobre el 8M a NovaRàdio Lloret. A les 20.30h, el Teatre de Lloret acollirà l’espectacle Gordas, 

Pel 8M, de 9.30 h a 11.30 h es farà un cicle de tallers de dansa amb el títol ‘Al teu ritme’ a la sala d’assaig del Teatre de Lloret de Mar. De 12 h a 13.30 h a la plaça de l’Església ‘La joventut surt al carrer’. A les 18 h es farà una manifestació reivindicativa i la lectura del manifest a la cruïlla entre el carrer Sant Pere i l’avinguda Vila de Tossa. En acabar hi haurà l’acte central del Dia Internacional de les Dones #Donesalcarrer a la plaça de l’Església.

El diumenge 10 de març, a les 12 h, es farà entrega del premi Aurora. A més, l’acte comptarà amb el monòleg FEMINAZIS i el Vermut de l’Aurora.

El dissabte 16 de març, a les 9 h es farà una sortida al Centre d’interpretació de la Bruixeria i el Dinar de Dones a Sant Feliu Saserres.

Els actes del 8M clouran el 22 de març amb La Festa, una obra que es representarà al Teatre de Lloret a les 20.30 h.

Pineda de Mar

El dia 8M, a les 12 h es farà la lectura del manifest a la plaça Catalunya. A la tarda, les joves de la girl zone sortiran al carrer per informar i preguntar sobre el 8M. El dia clourà amb una actuació musical a l’Auditori de Pineda.

El diumenge 10 de març es farà la Cursa de la Dona, la cloenda dels actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona.

Calella

Pel dimecres 6 de març s’ha organitzat una hora del conte familiar titulada Contes violetes a la Biblioteca de Can Salvador de la Plaça. Anirà a càrrec de Montse Baró.

Dijous, també a la biblioteca, es farà l’espectacle per adults Roig quasi invisible amb Sherezade Bardají.

El divendres, 8M, a les 18 h, a la plaça de l’Església, hi haurà el joc lila. A les 19 h es farà la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones, a càrrec de Judit Llamas i Ainhia Rejano, pubilla i dama de Calella. A més, també actuaran Clara i Judit Grau. A les 18.30 h la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color lila.

Pel diumenge s’ha organitzat la 10a Marxa per a la Dona Treballadora. A les 10.30 h hi haurà la 8a “ganxetada” popular ‘una flor per cada dona’ a la plaça de l’Església.

El dilluns 11, a les 8 h hi haurà el concurs d’escriptura i il·lustració Sant Jordi i Santa Jordina 2024 ‘Reinventa la llegenda’.

Pel dimarts, a les 17.30 h, l’Associació Dones de Calella ha programat una classe oberta de pilates a la Fàbrica Llobet-Guri.

El dimecres 13 de març, l’Espai jove de Can Saleta oferirà tarda de cinema feminista a les 18 h. A les 19 h, la Fàbrica Llobet-Guri acollirà una classe oberta de taitxí.

El dijous 14 de març, a les 17 h l’Associació de Dones de Calella ha organitzat el taller ‘Fes la teva compresa reutilitzable’. A més, a les 18.30 h, la façana de l’ajuntament s’il·luminarà de color groc per a commemorar el Dia Mundial de l’Endometriosi.

Pel dimarts 19, a les 17 h, s’ha organitzat una classe oberta de patchwork a la Fàbrica Llobet-Guri. I, el dijous 21 de març, també s’hi farà el taller ‘Fes la teva funda d’ulleres.’

Palafolls

El divendres 8 de març, a les 17.30 h, a la Biblioteca Enric Miralles es farà una hora del conte especial amb el títol Dones de colors a càrrec de Núria Clemares. D’altra banda, l’Escola Municipal de Música i Dansa s’il·luminarà de color lila per la igualtat.

A les 20 h del vespre, l’entitat Acció Feminista de Palafolls farà una lectura del manifest al teatre municipal. En acabar, es farà el concert de Dones de paraula, un grup femení amb una proposta cultural multidisciplinària que uneix música i literatura. Tot seguit, hi haurà el sopar popular a l’Escola Municipal de Música i Dansa.

El diumenge 10 de març, el Casal de la Dona de Palafolls ha organitzat un taller del sòl pelvià i el taller de cosmètica natural amb espígol. A més, a les 12 h hi haurà un esmorzar de germanor.

D’altra banda, fins al 9 de març, la biblioteca ofereix l’activitat ‘Marxa de les dones’, un trencaclosques col·laboratiu.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit