Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva i el Maresme registren explotacions ovines i bovines amb casos de llengua blava

Aquesta setmana començarà la campanya de vacunació a ovelles i bovins per intentar frenar l'expansió


Les comarques de la Selva i el Maresme han registrat explotacions ovines i bovines amb casos de llengua blava. Al total de Catalunya, Departament d’Acció Climàtica ha confirmat nous casos de llengua blava a un total de 19 explotacions de 8 comarques. Aquestes són, a banda de la Selva i el Maresme, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, Osona, Ripollès i el Pla de l’Estany. Els casos han sigut confirmats pel Laboratori Central de Veterinària d’Algete.

Aquests casos se sumen al cas ja detectat el mes de juny a una granja d’ovelles i cabres de Vilademuls (Pla de l’Estany). Per minimitzar els efectes d’aquesta malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, Acció Climàtica començarà aquesta setmana la campanya de vacunació a les comarques més afectades i també les pròximes. L’objectiu és intentar frenar la seva expansió. La malaltia no afecta els humans i, per tant, el consum de carn i llet és segur.

Aquesta campanya es podrà dur a terme gràcies a la compra d’emergència realitzada pel Departament que permetrà vacunar totes les ovelles i bovins de Catalunya. La direcció general d’Agricultura i Ramaderia s’informarà públicament dels nous focus que es puguin confirmar durant les pròximes setmanes a través del seu web.

La malaltia va arribar a Catalunya el 10 de juny

A finals del 2023, la conselleria va fer difusió al sector dels focus més propers de la malaltia i va recomanar la vacunació al sector. A l’octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França i al novembre la presència del serotip 4 a Astúries i Cantàbria. Aquests nous focus podrien arribar a suposar un apropament de la malaltia cap a Catalunya. El 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a l’aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR), que utilitzen els ramaders, l’entrada de la malaltia a Catalunya. El dia 17 de juny es va reforçar la informació amb l’enllaç a la web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament, es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit