test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva i el Maresme estan en avís de sequera

A la Selva i al Maresme encara no s'han apreciat impactes significatius en la vegetació tot i els nivells baixos d'humitat com a resultat de dèficit de pluja. Així, el territori es troba en el nivell d'avís, el segon nivell més greu


La comarca de la Selva i algunes zones septentrionals del Maresme es troben en avís de sequera. Són territoris amb nivells baixos d’humitat com a resultat de dèficit de pluja. Així ho apunta l’Observatori Europeu de la Sequera (EDO). Ara bé, en aquests territoris encara no s’aprecia un impacte significatiu en la vegetació. Així, de moment, la Selva i el Maresme es troben en el nivell d’avís, el segon nivell més greu.

EDO elabora, cada deu dies, un mapa amb les zones amb les que, o bé no tenen problemes per falta d’aigua, o bé estan en risc. En relació amb el risc, l’Observatori marca tres nivells diferents segons l’estat de les diferents zones: supervisió, avís i, el més greu, alerta. Aquest darrer s’aplica quan hi ha anomalies en el creixement de la vegetació lligades a la falta de pluja i d’humitat.

L’actualització més recent, publicada aquest dimarts, mostra dades de l’11 al 20 d’octubre. A Catalunya, pràcticament tot el nord i est del país estan en estat d’avís i, el Ripollès, en estat de supervisió.

Un 1% d’Europa en alerta de sequera

Arreu d’Europa, les zones en alerta representen un 0,9%. Aquestes zones s’aprecien, sobretot, a la zona de l’Algarve, al sud de Portugal; a la Pulla, al sud-est d’Itàlia; a Sicília, també a Itàlia; al voltant de la frontera entre Polònia i Lituània; i a la regió de Krasnodar, al sud de Rússia, a tocar de la península de Crimea. També s’observen algunes taques amb l’estat més greu d’alerta arreu del continent, entre les quals a la major part de la comarca del Pla d’Urgell, el nord-est del Tarragonès i tota la meitat occidental del Baix Penedès.

En aquestes tres àrees, i segons Copernicus, el creixement de vegetació s’està veient afectat negativament, probablement per causa de la manca de precipitacions i d’una anomalia negativa en la humitat del terreny. L’índex es basa en informacions meteorològiques i hidrogràfiques, combinades amb dades de teledetecció obtingudes pels satèl·lits del programa comunitari.

A la resta del territori, s’aprecien només algunes zones d’uns 25 quilòmetres quadrats en l’estat més greu de sequera. És el cas del Cap de Creus (Alt Empordà), les àrees de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilalba dels Arcs i la Fatarella (Terra Alta), o bé Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i la desembocadura del riu Ter.

Les àrees en alerta van començar a aflorar en els mapes de la primavera d’aquest any. Cap al juny ocupaven la majoria de tant el territori català com d’arreu de l’Estat i del sud de Portugal. Des de llavors, s’han anat reduint però la circumstància encara és present a Catalunya.

Nivell d’avís a diverses comarques d’arreu del país

Segons l’última actualització de l’Observatori, les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Selva i la Garrotxa es troben en el nivell d’avís. També Osona i les parts més septentrionals del Maresme i el Vallès Oriental. Zones de l’Alt Penedès, l’Alt Camp i el Baix Camp també es troben en aquest estat, així com el Berguedà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el nord de la Noguera i el sud del Pallars Jussà.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit