Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva és la segona comarca gironina que més morts a la carretera ha registrat enguany


Les morts per accident de trànsit i la sinistralitat a les carreteres catalanes s’han reduït un 17% i un 18% respectivament en relació amb l’any 2019. Fins al 30 de novembre, han mort 139 persones en 126 accidents a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Durant el mateix període de l’any passat, van perdre la vida a les carreteres catalanes 150 ciutadans en 136 sinistres mortals. Això suposa una reducció del 7% en el nombre de morts i del 7,5% en el de sinistres mortals.

La Selva és la segona comarca gironina que més morts a la carretera ha registrat enguany, amb un total de 7 defuncions de les 25 que s’han registrat a la demarcació. També cal destacar que tretze dels 51 motoristes morts enguany han perdut la vida a les carreteres gironines. Les vies que de moment han registrat més morts són l’N-II i l’AP-7, amb cinc víctimes.

En el mes de novembre, han mort 10 persones a la xarxa interurbana, vuit víctimes mortals menys que al novembre de l’any passat, i les mateixes que el 2019.

L’AP-7, amb tretze morts, ha estat la carretera que ha acumulat més sinistres mortals aquest 2023. Ara bé, s’ha consolidat la reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte a l’any passat, atès que se n’han registrat gairebé la meitat (23 el 2022). També hi ha hagut una reducció respecte al 2019, abans de l’alliberament dels peatges, quan hi va haver quinze víctimes mortals. La resta de vies amb més sinistralitat es distribueix en les següents carreteres: N-II (7 morts), A-2 (7), N-340 (6) i C-32 i C-55 (5).

51 motoristes morts

Enguany han mort a les carreteres catalanes 51 motoristes (set dels quals aquest mes de novembre). Això representa gairebé el 37% de les víctimes mortals d’aquest 2023. L’any passat fins al mes de novembre van perdre la vida 44 motoristes i el 2019, 47.

Respecte al conjunt de col·lectius vulnerables, motoristes, vianants i ciclistes han sumat quasi la meitat de víctimes mortals (48%) a les carreteres catalanes. Fins al 30 de novembre, han mort també dotze vianants i quatre ciclistes. En relació amb l’any passat, això representa una víctima mortal menys pel que fa als ciclistes i cinc menys en el cas dels vianants.

Vuit de cada deu víctimes són homes

De les 139 víctimes mortals registrades enguany, 112 són homes i 27 dones; en aquest sentit, el 80% dels morts a les carreteres catalanes són homes. D’aquests 112 homes, 85 eren conductors, dinou passatgers (setze més que l’any passat) i vuit eren vianants. Pel que fa a ales 27 dones mortes, dotze eren conductores, onze viatjaven de passatgeres i quatre eren vianants.

Per edat, les franges que concentren més víctimes mortals són les consecutives de 35 a 44, de 45 a 54 anys i de 55 a 64, amb 27 víctimes cadascuna. A més, la franja de 45 a 54 anys és la que ha registrat més increment, d’un 35%, respecte a l’any passat. També convé destacar les quatre víctimes mortals registrades a la franja d’edat de 0 a 14 anys, ja que l’any passat en el mateix període no se n’havia registrat cap.

Increment de mortalitat els diumenges

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, la meitat (70) es van produir en dia feiner i l’altra meitat (69) en cap de setmana o festiu. En aquest sentit, la probabilitat de patir un accident mortal es més elevada en cap de setmana o festiu, sobretot en diumenge. El nombre de víctimes mortals en diumenge ha augmentat aquest 2023, atès que se n’han registrat 26 i l’any passat en el mateix període n’hi havia hagut dotze. A més, la franja horària que acumula més morts enguany és la tarda amb 58 víctimes de les 139.

Pel que fa al tipus de sinistre, en 86 dels 126 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, això és gairebé el 69% dels accidents. Els xocs frontals (34) sumen el 28% del total dels accidents mortals. D’altra banda, hi ha hagut 40 accidents simples, amb un únic vehicle implicat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit