Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva concentra el 18% de les empreses de les comarques gironines

A més, la comarca de la Selva factura un 24% del total de la demarcació i també se situa per sobre de la mitjana global de facturació 'per capita'. 


El teixit empresarial de les comarques gironines ha apujat la facturació en un 15%. Així ho recull el servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona a l’informe Estructura empresarial de la demarcació 2023.

Les dades provenen dels comptes de l’any 2021, ja que les empreses no els presenten al Registre Mercantil fins un any i mig després d’acabar l’any natural. Des de la Diputació de Girona assenyalen que, després del sacseig i la inestabilitat que va originar la pandèmia per a l’activitat econòmica al territori, el document reflecteix una “inèrcia positiva”. De fet, les empreses de la demarcació van facturar globalment 28.468 milions d’euros. Això suposa un 14,8 % més que l’any anterior. A més, també van superar el volum de negoci del 2019, abans de l’arribada de la covid-19. Respecte al 2020, la diputació apunta que es van “perdre” 740 empreses. Ara bé, remarca que l’ocupació va créixer un 4,3 %, fins als 153.814 llocs de treball.

En aquesta línia, la facturació per capita en el global de la demarcació va passar dels 31.393 euros del 2020 als 35.710. Això suposa un augment en un any del 13,8 %. Hi ha quatre comarques que estan per sobre la mitjana. D’una banda, el Pla de l’Estany, amb 69.062 €; la Garrotxa, amb 50.245 €; i el Gironès, amb 42.234 €. La comarca de la Selva també se situa per sobre de la mitjana global de facturació per capita amb 38.511 euros facturats.

Un teixit empresarial “petit i jove”

Des de la Diputació de Girona exposen que les comarques gironines es consoliden com un territori amb un teixit empresarial “petit i jove”. D’una banda, vuit de cada deu societats facturen menys d’un milió euros i, de l’altra, el 87 % de les empreses tenen menys de trenta anys.

La indústria alimentària es manté com el sector amb un volum més important de negoci a la demarcació de Girona. Segons les dades de l’estudi, aquest sector suposa un 18,6 % del total (5.303,8 milions d’euros). L’informe també assenyala que el que més variació percentual va reflectir quant a facturació va ser el comerç al detall de combustibles per a l’automoció. Aquest va passar dels 505 als 789 milions d’euros. Des de la Diputació remarquen que això s’ha degut a l’increment del preu dels carburants per la incertesa geopolítica, sobretot el conflicte a Ucraïna.

Per comarques, el Gironès és la que concentra més empreses (26,4 % del total de la demarcació) i que més factura (29,5 %, 8.386 milions d’euros). Ara bé, la segueix de prop la Selva, amb un 18 % del global d’empreses i un 24 % de la facturació, principalment de la indústria alimentària.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit