test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La població del Maresme creix més lentament que la del conjunt català


La població del Maresme ha crescut un 1,29% aquest últim any arribant fins a les 467.389 persones. Així, és la vuitena comarca barcelonina i la vint-i-setena catalana en el rànquing de creixement demogràfic. És més, el Maresme creix demogràficament a un ritme inferior al català. Ja que la mitjana catalana d’increment demogràfic és de l’1,81%.

L’anàlisi de la població del Maresme 2023 elaborada per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal mostra que tots els municipis maresmencs han augmentat de població el darrer any. L’únic que no ho ha fet ha sigut Vilassar de Mar, que ha tingut un lleuger retrocés del 0,11%.

Els municipis que més han incrementat en població, en termes relatius han sigut Sant Cebrià de Vallalta, amb un 5,01%; Dosrius, 3,51%; i, Santa Susanna, 3,3%. Ara bé, en termes absoluts han sigut Mataró, amb 1.187 persones més; Pineda de Mar, amb 646 més; i, Calella, amb 52 persones més.

Una comarca amb el saldo natural negatiu

L’estudi també reflecteix que el Maresme ha crescut gràcies a les migracions. El saldo natural o vegetatiu de la comarca és negatiu des del 2017, és a dir, que es produeixen més defuncions que naixements.

En aquest sentit, per municipis, els únics que presenten un saldo positiu vegetatiu són Cabrera de Mar (2,24‰), Dosrius (4,12‰) i Sant Cebrià de Vallalta (0,81‰). D’altra banda, el Consell Comarcal assenyala que els casos més extrems de taxa vegetativa negativa són Arenys de MarCaldes d’Estrac Calella. També Canet de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Teià.

Tot i que el creixement demogràfic del Maresme sigui inferior al català, la comarca és una de les més densament poblades amb 1.172,8 habitants per km². A Catalunya, de mitjana, se’n registren 246,1 hab./km².

L’informe comarcal també recull que la població estrangera al Maresme ha augmentat un 8,3%. Així, en l’últim any, ha arribat a les 60.524 persones estrangeres que resideixen al Maresme.

Aquesta xifra indica un 12,9% de pes poblacional en l’àmbit comarcal, un percentatge que situa el Maresme en valors mitjans-baixos de població estrangera.

Per municipis s’observen diferències importants. Calella és el municipi amb un major pes respecte de la resta, un 26,74%. El segueixen Caldes d’Estrac (23,81%), Pineda de Mar (21,55%), Mataró (20,37%) i Santa Susanna (20,19%). A la cua queden Òrrius i Tiana amb pesos del 5,38% i 7,97%, respectivament.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit