test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La planta de residus de Mataró aconsegueix reduir les pudors amb la introducció d’òxids de ferro


La planta de tractament de residus de Mataró ha reduït un 80% la concentració del principal causant d’olors de la planta. Ho ha aconseguit gràcies a la introducció d’òxids de ferro.

La marca del Consorci de Residus del Maresme, Maresme Circular, ha portat a terme una solució per reduir l’impacte odorífer del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme. Es tracta de la introducció d’òxids de ferro naturals als digestors de la nau de biometanització. Així, s’aconsegueix disminuir l’àcid sulfhídric (H2S) de la matèria orgànica en descomposició, que és el principal causant de les males olors.

Amb tot, doncs, s’ha aconseguit una reducció del 80% de concentració d’H2S. Així, s’ha passat dels 2.00-3.000 parts per milió (ppm) el 2022 als 400-500 ppm, registrats actualment. Des del Consorci, però, apunten que la intensitat de l’olor de la planta encara podria reduir-se més després de la posada en marxa d’una prova pilot d’un sistema de desodorització a la nau de biometanització.

El cost de la solució és de 40.000 € corresponents a l’adquisició d’un sistema de dosificació automàtic dels òxids de ferro. En total, serà de 75.000 € anuals en concepte de les 160 tones d’òxids de ferro que s’estima que es necessitaran cada any.
Es fa servir òxid de ferro de Terol
El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme tracta cada any 100.000 tones de matèria orgànica provinent de la fracció resta del Maresme i, també, del Vallès Oriental. Un cop estan separats del rebuig, els residus orgànics es tracten mitjançant el procés de digestió anaeròbia. Aquí, són transformats en biogàs. Durant aquest procés de biometanització, la matèria orgànica genera àcid sulfhídric, un gas incolor i inflamable que fa olor d’ous podrits i és el principal causant de l’impacte odorífer de la planta i el seu voltant.
Per la seva banda, l’òxid de ferro utilitzat és un compost del mineral del ferro provinent de mines de Terol. Aquest reacciona amb l’àcid sulfhídric i el neutralitza. A més d’aconseguir disminuir la concentració d’olors dins la nau de biometanització, els òxids de ferro aporten altres avantatges: és un producte natural que no és tòxic ni tampoc corrosiu i que ajuda a augmentar la producció de biogàs.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit