Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La llibreria ‘La Pilona’ de Malgrat tanca després de 30 anys


Després de 30 anys, la llibreria La Pilona de Malgrat de Mar abaixa la persiana. L’últim dia d’obertura al públic ha estat aquest dissabte de Sant Jordi. El propietari, Jordi Bayarri, explica que ja feia uns anys que estaven en una situació de crisi que s’ha accentuat arran de la pandèmia. Tot i això, el comiat ha sigut amb la celebració d’un Sant Jordi “molt emotiu”:

“Bé… Ha sigut un Sant Jordi carregat d’emocions. El Sant Jordi sempre ho és això. És fonamentalment emcions. Tens contacte amb molta més gent del que tens al llarg de l’any. Però aquest any, al comunicar el tancament de la llibreria ha sigut un fet molt emotiu però al mateix temps recomforntant perquè hem sentit l’esccalf i la companyia i el suport de molts dels nostres clients.”

La crisi econòmica del país, la competència de la venda electrònica, els canvis de criteri i de gustos de la població… Bayarri explica que tot sumat només resta a les capacitats de supervivència de les llibreries tradicionals. Tot i això, el propietari de ‘La Pilona’ està convençut que les llibreries no són un negoci qualsevol, que venen més enllà de la lletra escrita.

“Les llibreries no venem només un producte, intentem difondre. Per això hem fet multitud d’activitats externes a les quatre parets de la llibreria. També es ven i es fomenta la cultura. Crec que tota societat es fonamenta o una de les seves potes més importants és l’accés a la cultura i el gust i el gaudi d’aquesta cultura. Per això les llibreries venem il·lusió, venem sentiments, experiències, històries. Venem moltes coses. Dins dels llibres hi ha moltíssimes coses més enllà de la paraula o de la lletra escrita. Per això deia, dic, crec, penso i afirmo que les llibreries no són només un negoci, un comerç o una empresa, que també ho són i s’han de gestionar amb aquests criteris. Però que darrere d’això hi ha moltes més coses.”

En aquestes tres dècades, la Llibreria ‘La Pilona’ s’ha convertit en un actor de la vida cultural de Malgrat de Mar i de l’Alt Maresme. Bayarri diu que el temps de ‘La Pilona’ ja ha passat, però que la gent ha de continuar visitant i comprant a les llibreries. “En aquest sector, algunes llibreries tanquem, però d’altres obren i n’hi ha que porten anys i panys que encara es mantenen”, explica.

Foto: Josep Lluís Vidal // marina360

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit