Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Generalitat ha notificat l’Ajuntament de Blanes que ha de retirar el mural de la façana del Teatre

La Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Girona detalla que el mural "té massa protagonisme" i que "desmillora la visualització i contemplació de la Font Gòtica"


L’Ajuntament de Blanes haurà de retirar el mural de la façana del Teatre de Blanes, al carrer Ample. Així li ha notificat la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Girona. Ho ha avançat el Diari de Girona i ho ha pogut confirmar Ràdio Marina. Així doncs, el consistori haurà de restituir la façana del teatre abans que l’artista Saturno, nom artístic del blanenc Miguel Ángel Sánchez, hi dibuixés un mural.

Un mural amb “massa protagonisme” que “genera confusió”

El mural està al costat de la Font Gòtica, un monument que és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Com a tal, la Font compta amb unes proteccions particulars. El departament de Patrimoni argumenta que aquest mural “té massa protagonisme respecte al BCIN”. Així, com assenyala “desmillora la visualització i contemplació de la Font Gòtica i el seu entorn”. D’altra banda, també assenyalen que el dibuix pot generar confusió. El mural representa un cavaller amb escut i espasa que es baralla amb un drac amb unes roses de fons. “Manca rigor i genera confusió del context històric a la ciutadania que ho percep. La representació i fusió de conceptes i personatges diferents confon la difusió del mateix patrimoni i la seva història”, afegeixen en l’escrit que n’insta a la restauració prèvia.

Des de l’oposició, el grup d’ERC va criticar a través de les xarxes socials la gestió de la pintada d’aquest mural. “El govern actual va decidir, sense dir ni consultar res a ningú, de fer un grafiti de grans dimensions dins de l’entorn de protecció de la Font Gòtica. Van decidir fer-lo, però, sense seguir cap mena de tramitació administrativa, fins i tot es va començar a pintar sense cap informe tècnic per part de cap funcionari”, van exposar els republicans. A més, tot i que Saturno va elaborar el mural de manera gratuïta, des d’ERC van apuntar que en material i maquinària el govern va invertir-hi 3.273,27 euros.

Una situació “injusta” 

Des de l’Ajuntament de Blanes lamenten la notificació de la Generalitat i apunten que és una qüestió “més política que no tècnica”. Així mateix, l’alcalde del municipi Jordi Hernández assenyala que presentaran un recurs per solucionar aquesta situació “injusta”.

“Lamentem el requeriment del Servei Territorial de Cultura de la Generalitat a Girona. Creiem que és un tema més polític que no tècnic per part seva. Des de l’ajuntament, tots els nostres departaments d’Arxiu, Patrimoni, Cultura i Secretaria no van veure cap conflicte entre la ubicació del magnífic mural que ens ha fet el Saturno a la ciutat i la nostra estimada Font Gòtica. De fet, l’aposta és en valor i mai havia tingut tantes visites com ara. Per això presentarem recurs allà on calgui per resoldre aquesta situació que trobem del tot injusta”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit