Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Generalitat anuncia una proposta per derogar el ramal de la MAT a la Selva


El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha presentat la proposta de la Generalitat de Catalunya que ha de permetre la derogació definitiva del ramal de 400KV de Molt Alta Tensió (MAT), planificat fa anys a la Selva Interior. Ho ha fet aquest divendres en una compareixença davants dels mitjans de comunicació a la Casa de la Paraula de Santa Coloma Farners, una compareixença prèvia a una reunió amb els representants de la plataforma No a la MAT Selva i els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Brunyola, Sils, Riudarenes i Vilobí d’Onyar, per donar-los més detalls del projecte.

Segons ha explicat el conseller, el projecte redueix a 4,7 quilòmetres -dels 17 inicials- l’afectació de línia de 400 kV en espais d’interès natural, i aprofita tant espais com el traçat de l’Eix Transversal i la línia del tren d’alta velocitat per portar l’electricitat. La major part del traçat, uns 14 quilòmetres, serà soterrat. Segons Mascort hi ha un acord “amb tots els agents” per tal que el Consell de Ministres aprovi el projecte en les pròximes setmanes. Per altra part, el conseller ha assegurat que aquesta solució garanteix les necessitats “actuals i futures” d’abastament elèctric de la Costa Brava Sud i d’infraestructures com la nova dessalinitzadora de La Tordera, que s’ha de construir en els propers anys al costat de l’actual.

Tant des de la Plataforma No a la MAT Selva, que fa quinze anys que lluita contra el projecte inicial, com des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, han valorat positivament la proposta. Tot i això, l’alcaldessa de Santa Coloma, Carme Salamanya, ha expressat el seu malestar pel fet que l’anunci s’hagi fet en precampanya electoral del 12M.

L’última notícia sobre la derogació de la MAT a la Selva interior s’emmarca dins de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat de finals de l’any 2022, amb l’anterior govern de Pedro Sanchez. Llavors, un acord entre ERC i PSOE concretava que la derogació seria factible si es trobava una alternativa al projecte actual de ramal de 17 quilòmetres projectat per l’Estat i que travessa diversos municipis de la Selva Interior, entre ells Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. El pacte també apuntava que el cost d’aquesta eventual alternativa hauria de ser “raonablement similar o inferior” al projecte actual de la MAT.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit