Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Festa de la Revolta dels Segadors torna a Santa Coloma


Santa Coloma de Farners recupera la Festa de la Revolta dels Segadors després de perdre-la durant els anys de pandèmia. Aquest cap de setmana, la capital selvatana commemorarà els fets històrics que van succeir a la comarcal el 1640.

L’esdeveniment, organitzat per l’entitat ‘La Sega 1640’ i l’Ajuntament, es farà a la plaça Farners, on hi haurà instal·lats els campaments dels segadors i dels terços. Durant tot el cap de setmana hi haurà xerrades, exposicions, visites guiades teatralitzades, mostres de cultura popular i jocs i espectacles infantils. La Festa de la Revolta dels Segadors també comptarà amb parades de productes tradicionals i de proximitat i d’un sopar popular.

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, va donar divendres el tret de sortida a la festa com a pregoner de l’edició d’enguany. La Festa de la Revolta dels Segadors acabarà amb una trabucada final a càrrec dels Trabucaires de Cassà de la Selva i els Trabucaires d’en Serrallonga. L’últim acte de la festa serà el diumenge 22 de maig amb un concert de l’Orquestra Barroca Catalana que es farà a l’Auditori.

La Revolta dels Segadors a Santa Coloma

Aquesta festivitat commemora els fets que van passar al segle XVII a la capital de la Selva. Santa Coloma de Farners es va negar a donar allotjament a les tropes del comte-duc d’Olivares, ministre de Felip IV. Aquesta negativa va portar fins a Santa Coloma l’agutzil reial, Monrodon. El poble va ser sotmès i humiliat pels soldats.

El terç el van formar 16 companyies, que es tradueix a més de 1.000 boques per alimentar en una població de 900 habitants en aquella època. En aquesta situació, la revolta era imminent. El 30 d’abril de 1640, Monrodon va ser assassinat. Com a resposta, les tropes de Felip IV van cremar cases, masies i l’església amb la voluntat de fer desaparèixer el poble, que quedés reduït a cendres. Els veïns i veïnes de Santa Coloma, però, van plantar cara a les tropes reials iniciant a la Guerra dels Segadors, el preludi de la guerra de Successió (1714).

Foto: Ajuntament de Santa Coloma de Farners

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit