Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Joan Martí, membre d’Òmnium Cultural a la Selva Marítima: “Perquè sobrevisqui el català és necessari que les noves tecnologies l’entenguin i el parlin”


 

Avui, al matí360 de Ràdio Marina, ens hi ha acompanyat Joan Martí, membre de la junta directiva d’Òmnium Cultural a la Selva Marítima. Amb ell hem parlat sobre llengua, intel·ligència artificial i de la campanya ‘Parla’m. Fem que la tecnologia parli català!’ que ha impulsat l’entitat.

Com ha explicat Martí, l’objectiu principal de ‘Parla’m. Fem que la tecnologia parli català!’ és “aconseguir que totes les noves tecnologies tinguin una base de dades en català i puguin entendre’ns”. Aquesta campanya té d’origen el projecte AINA, que ja promovia la participació ciutadana per començar a cconstruir un repositori de llengua catalana per les intel·ligències artificials.

Segons Martí “una de les vies de supervivència del català és que les noves tecnologies puguin entendre’ns i parlar en català”. De fet, apunta que és “imprescindible” perquè “perquè sobrevisiqui el català és necessàri que les noves tecnologies tinguin a l’abast un repositori en català”.

Així, la campanya recull arxius d’àudio i documents escrits en català – des de treballs acadèmics fins a missatges col·loquials. D’aquesta manera, des del Barcelona Computer Center podrà entrenar la intel·ligència artificial. Martí apunta que aquesta campanya “no ha d’acabar perquè les intel·ligències artificials necessiten contínuament anar renovant el seu llenguatge”, per tant, com diu, “sempre serà necessari tenir un repositori important de català”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit