Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Estat i Generalitat comencen a treballar en el traspàs de Rodalies

Entre les infraestructures que assumirà la Generalitat hi ha l'R1 del Maresme


Els estatuts de la nova empresa mixta que operarà Rodalies després de concretar el traspàs del servei estaran a punt en uns sis mesos. Així ho han explicat la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, després de reunir-se a la seu del departament.

El ministre Puente ha visitat aquest dilluns al matí el Departament de Territori per acordar amb la consellera Capella la constitució de la comissió política que ha de concretar el traspàs de Rodalies i en què les dues parts han mostrat bona sintonia.

Els estatuts estaran a punt d’aquí a sis mesos

A la trobada, Capella i Puente han acordat la constitució de sis grups que començaran a treballar aquest primer trimestre. Concretament, els grups de treball seran per al traspàs de l’operadora, dels serveis ferroviaris, d’infraestructures, d’assumptes econòmics i assumptes juridicoadministratius. Cada grup tindrà el seu propi pla de treball i els calendaris de reunions. Segons ha detallat Puente, la previsió és que els estatuts estaran a punt en els sis mesos següents a la constitució del grup de treball encarregat d’aquest àmbit.

“Comprometre terminis quasi sempre és equivocar-se i enganxar-se els dits”, ha comentat el ministre sobre el termini “màxim” de sis mesos que han establert els dos executius per tenir a punt l’empresa mixta. “Ni Generalitat ni govern d’Espanya deixaran de treballar un sol dirà per impulsar aquest traspàs”, ha insistit.

“Volem exercir totes les competències malgrat comporta una gran responsabilitat”, ha reiterat la consellera.

“Volem exercir totes les competències malgrat que sabem que exercir-les comporta una gran responsabilitat i comporta que tot no va com un rellotge suís. Però, en tot cas, amb la voluntat de prestar el millor servei als ciutadans i ciutadanes del nostre país. Ens cal dotar Catalunya dels serveis i infraestructures que són necessàries per millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania, millorar el transport públic per aconseguir la mobilitat que ha d’afrontar també el repte de l’emergència climàtica. Per tant, el millor transport és el tren perquè és el sostenible, és el que descarbonitza de veritat i és el que reequilibra el país sencer. Estic convençuda que aconseguirem fer realitat el traspàs i que avui iniciem la feina d’aquest traspàs que ha de ser integral perquè Catalunya pugui governar.”

Puente: “El traspàs de Rodalies va bé”

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha celebrat la “predisposició molt positiva” de la Generalitat i el clima de “confiança” que s’ha generat entre els parts. “Tenim clar on i com volem arribar a la consecució d’aquest objectiu”, ha assegurat el ministre. A més, ha garantit que “el traspàs de Rodalies va bé” i que el procés està sent “fluid”. “No estem aquí per embolicar la troca”, ha afirmat el ministre.

Altres acords que han arribat els dos governs és la implantació dels mecanismes perquè l’Estat transfereixi a la Generalitat els recursos econòmics corresponents al dèficit d’explotació del servei el 2023. També que abans de finals d’any estiguin redactats els estudis de les infraestructures que assumirà la Generalitat. Es tracta de l’R1 al Maresme, l’R3 el Papiol-l’Hospitalet-Vic-Puigcerdà i l’R2 entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona. Segons el Departament de Territori, l’estudi també identificarà nous trams que podien ser traspassats a la Generalitat. Les dues administracions s’han compromès que l’any que ve es presenti un traspàs dels trams addicionals que s’hagin identificat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit