Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“Ens falten models per aprendre com abordar el suïcidi sense tabús, models on s’abordi el tema amb normalitat, on el suïcidi es posi sobre la taula i se’n pugui parlar”


 

Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens acompanya Eva Almirón, psicòloga. Amb ella hem parlat sobre el suïcidi, com es pot prevenir i del fet que sigui un tema tabú.

Almirón explica que cal fer una diferenciació entre la ideació suïcida i el comportament suïcida. A més, apunta que hi ha persones que sovint no expressen el patiment, mentre que d’altres si que arriben a verbalitzar un cert malestar. “És difícil generalitzar, s’ha d’agafar cas per cas”, apunta la psicòloga.

“Un senyal que ens ha de fer estar alerta són expressions com ‘la vida no té sentit’, ‘soc una càrrega pels altres’ o ‘ningú m’estima’. Són formes de parlar que potser l’estan portant a tenir idees suïcides”, explica. També assenyala que comportaments com aïllar-se, abandonar-se o començar a consumir, poden ser indicatius.

“Quan detectem això, una manera d’actuar, seria parlar amb la persona, mostrar la preocupació sempre sense jutjar ni minimitzar la situació”, diu. En aquesta línia, Almirón apunta que no parlar del suïcidi no ens deixa solucionar el problema. “Se n’ha de poder parlar obertament, posar-lo sobre la taula i no tractar-lo com a tabú”, diu. A més, assenyala que “ens falten models per aprendre com abordar el suïcidi”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit