Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Els ocupes d’un pis de Calella diuen que no marxaran perquè “no tenen on anar”


Aquest dimarts s’ha celebrat als jutjats d’Arenys de Mar un judici ràpid contra els quatre ocupants d’un pis de Calella que el passat 11 de juliol van ser agredits pels propietaris de l’immoble per fer-los fora. A l’espera que se celebri el judici per l’agressió a un dels ocupes amb una barra de ferro per part del propietari, un ciutadà francès de 84 anys, i el seu fill, tant la fiscalia com l’advocat dels propietaris han assegurat que els quatre acusats saben des de fa més d’una setmana que els propietaris de l’immoble -que no és un banc com pensaven- en volen fer ús i han reclamat que se’ls obligui a marxar. Els ocupes han assegurat que fa uns mesos van comprar les claus del pis i que no marxaran perquè “no tenen on anar”.

Els quatre acusats, un d’ells de forma esporàdica, van ocupar els pis, situat en un dels blocs dels anomenats Apartaments Codina de Calella, fa uns mesos després de comprar les claus a una tercera persona que els va assegurar que era propietat d’un banc.

Durant el judici han insistit que el pis no tenia mobles, llum ni aigua i que, tot i que la policia local es va presentar al pis el 3 de juliol, no van saber que no era d’un banc fins que el propietari i el seu fill s’hi van acostar el passat 11 de juliol per fer-los fora a la força.

Tot i que avui no es jutjava l’agressió, els advocats dels ocupants han recordat insistentment que el propietari i el seu fill van entrar al pis amb un esprai i que van colpejar amb una barra de ferro un dels ocupants mentre dormia.

Els acusats han deixat clar que van ocupar el pis per necessitat i que no marxaran fins que se’ls obligui perquè no tenen enlloc on anar.

El propietari de l’habitatge, de 84 anys i que ha declarat amb l’ajuda d’un intèrpret, ha reconegut que va venir de París amb el seu fill, on resideixen, en tenir coneixement que havien ocupat el pis, el tercer cop en els darrers anys. Ha explicat, que per qüestions de salut i per la pandèmia, feia anys que no hi anaven i que aquest estiu tenien previst fer-hi obres per tornar-lo a utilitzar per passar-hi les vacances.

L’home ha negat que el pis tingués l’electricitat donada de baixa, com han assegurat els ocupes i dos agents de la policia local que s’hi van acostar, i que pagava puntualment els rebuts dels subministres que l’administrador de la finca li carregava anualment. També ha dit que l’apartament estava completament moblat i preparat per ser utilitzat.

Els advocats dels quatre acusats, han subratllat que, el moment d’entrar-hi, al pis no hi havia mobles, electricitat ni aigua, el que demostra, al seu parer, que estava “abandonat”.

L’advocat dels propietaris ha afirmat que els ocupes no poden estar ni un minut més a l’habitatge i ha reclamat la immediata restitució als seus clients. Més enllà de les circumstàncies personals dels ocupes, ha deixat clar que sabien des de fa dies que els seus propietaris volien fer-ne ús i que tot i així s’han negat a marxar. “És immoral i aberrant que els meus clients hagin de fer de serveis socials no podent fer ús del seu pis mentre no es dona un habitatge als ocupes”, ha afegit.

La fiscalia, al seu torn, que no ha presentat acusació per entendre que es tractava d’un delicte de violació de domicili i no pas un delicte lleu d’usurpació, ha reclamat també que es retorni immediatament l’habitatge als seus propietaris com a mesura cautelar.

Els veïns presents a la vista han lamentat que s’hagi criminalitzat els propietaris de l’immoble per intentar recuperar-lo a la força i que no s’hagi posat al centre del debat el dret que tenen a fer ús del seu habitatge més enllà de l’estat de conservació, que sigui una segona residència o dels anys que feia que no l’ocupaven.

Han criticat que el fenomen de l’ocupació cada cop està més extès al Maresme i han reclamat contundència i celeritat als jutjats per frenar el fonòmen.

Foto: Àlex Recolons/ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit