Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Els floristes esperen vendre sis milions de roses i mantenir preus en una campanya de Sant Jordi de tres dies


Els floristes preveuen vendre aquest Sant Jordi uns sis milions de roses en una campanya atípica que esperen que comenci divendres i s’allargui fins a tres dies. Tot i la pressió inflacionària, el sector no contempla augmentar preus. A més, fia l’èxit d’aquesta jornada clau a les vendes de tot l’any al manteniment de la tradició per part del públic local i l’arribada de turistes.

El sector de la flor no descarta que, en caure en diumenge, molts catalans es desplacin fins a Barcelona per passar el Sant Jordi. Aquest fet s’unirà al retorn del turisme després de la pandèmia i a l’esforç fet per restaurants i hotels per engalanar els locals amb motius florals. Tot plegat animarà una activitat que, en gran manera, es concentrarà aquesta setmana a Mercabarna-flor, on l’anar i venir de venedors, majoristes i proveïdors ja és constant. En total, una de cada tres roses que es venguin a Catalunya passaran per aquest punt del Baix Llobregat.

Pel que fa als orígens de les roses, les d’importació mantenen la seva total hegemonia. Colòmbia es manté com a primer proveïdor de roses del Sant Jordi, amb el 62% del total. A força distància està l’Equador (20%) i Holanda (15%). Les flors de producció local representen únicament un 3% de les vendes pel tancament d’explotacions i la manca de relleu generacional als vivers, tradicionalment situats al Maresme i Tarragona.

Aquest dimarts, la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, ha manifestat en el seu optimisme davant aquest Sant Jordi atípic de tres dies, que començarà amb la gent que surti de la feina divendres i es prolongarà amb activitats culturals i comercials tant dissabte com diumenge. Tanmateix, ha aprofitat una roda de premsa celebrada al mercat majorista per defensar el rol dels floristes per conservar aquesta tradició arrelada a Catalunya.

Noves varietats, colors i ornaments

“Aquest ofici l’hem de mantenir comprant als floristes professionals i fent que les roses siguin aquelles que arriben pels canals oficials i són garantides en tot el seu recorregut, de la producció a la distribució”, ha indicat Ballarín. Per la seva part, el responsable de flors de Mercabarna, Miquel Batlle, ha destacat que les varietats més populars seran de nou les vermelles ‘Freedom’, de Llatinoamèrica, i les ‘Red Naomi’, d’Holanda.

Malgrat tot, també hi ha noves tendències, com l’auge de la rosa vermella ‘l’Explorer’, de tacte avellutat i major volum. Tot i que les roses vermelles són les reines de Sant Jordi, els floristes també oferiran novetats com les flors de color caramel. Paral·lelament, tonalitats com les liles, violetes i morades s’han fet també un espai entre els gustos dels consumidors més joves, que mantenen la tradició, però l’adapten a la noves preferència pels ornaments naturals fets de paper, fusta, cartó o sac.

Ganivet, sucre i aspirina

Entre els consells per fer que les roses durin més, els floristes de Barcelona en destaquen diversos. Per un costat col·locar-les en espais frescos i sense corrent d’aire. També es recomanen tallar la tija amb ganivet i no amb tisores, treure les fulles que quedin submergides per no podrir l’aigua i mantenir-la neta posant-hi una mica de lleixiu o una aspirina. Si es vol mantenir la força de la flor també s’hi pot afegir una cullerada de sucre, tal com ha explicat la directora de l’escola d’art floral de Mercabarna-flor, Rosa Valls.

Foto: ACN // Miquel Vera

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit