Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Els Bombers avancen un mes l’arribada dels mitjans aeris extraordinaris destinats a la campanya d’estiu


Els Bombers de la Generalitat han avançat un mes l’arribada dels mitjans aeris extraordinaris previstos per a la campanya d’estiu, que enguany arrencarà el proper 1 de juny, dues setmanes abans del que és habitual. Ho ha avançat ‘El Periòdico’. La previsió és que l’1 de maig arribin tres avions de vigilància i atac (AVA), dos helicòpters bombarders i un helicòpter de comandament. Aquests aparells se sumaran als mitjans aeris que Bombers té durant tot l’any. Tot plegat després de la greu situació de sequera que afecta tot Catalunya i l’elevat risc d’incendi. En les darreres setmanes han tingut lloc diversos focs destacats, com el que va produir-se diumenge passat a la zona de Portbou.

Segons han apuntat fonts d’Interior, el nombre de mitjans aeris previstos per la campanya d’incendis forestals d’aquest estiu serà “similar” al de 2022. El que sí que es veurà incrementat és la quantitat de mitjans terrestres, perquè ja ha començat a arribar una part dels 90 nous vehicles que s’han d’anar incorporant als parcs d’arreu del territori al llarg d’aquest 2023.

Enguany els avions dels Bombers no podran carregar als embassaments de Sau (Osona), Baells (Berguedà) i la Llosa del Cavall (Solsonès), que es troben inoperatius degut al nivell baix d’aigua. Tot i que el cos ha reconegut que l’aigua pot trigar una mica més en arribar si es generen incendis propers a aquestes zones de les comarques centrals, han remarcat que hi ha d’altres pantans i han advertit que els helicòpters sí poden omplir els seus dipòsits a les basses públiques que hi ha repartides arreu de Catalunya.

En aquest sentit, han detallat que de les 1.600 basses públiques que hi ha i que també es fan servir per carregar els camions, 200 es troben fora de servei per avaries i d’altres factors que no estan estrictament relacionats amb la sequera.

Així, han indicat que n’hi ha 1.400 sí funcionen correctament. Tot i això, han reconegut que una petita part d’aquestes, les que s’abasteixen d’aigua procedent d’aqüífers o fonts naturals, es troben per sota de la seva capacitat.

Foto: Albert Segura/ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit