Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El TSJC confirma la condemna de 49 anys de presó a l’ancià que va abusar sexualment de set nenes a Arbúcies


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la pena de 49 anys de presó a l’home condemnat per abusar de set nenes a Arbúcies entre el juny del 2013 i el juliol del 2019. La sentència desestima el recurs de la defensa i ratifica íntegrament la resolució dictada per la secció quarta de l’Audiència de Girona. 

La sentència del TSJC recull que el 29 de juliol del 2019 els pares d’una de les víctimes van sorprendre l’acusat abusant sexualment de la petita de 7 anys. L’escrit recull que va ser a partir d’aquest moment quan va començar la investigació policial. Aquesta va permetre esbrinar altres casos de fets semblants amb altres nenes menors d’edat.

L’acusat actuava seguint un patró

El tribunal remarca que els investigadors van poder comprovar que hi havia “una sèrie de paràmetre comuns”. Apunta que totes les víctimes eren d’entorns vulnerables. Segons la sentència “per dificultats econòmiques, mancances afectives o trastorns psicològics”. En algun cas, també eren menors en situació de desemparament.

“L’acusat s’aproximava a aquestes famílies amb l’excusa d’oferir classes gratuïtes a les nenes”, recull la sentència. D’altra banda, en el cas d’adolescents, permetia que anessin a casa seva a fumar, beure o simplement a estar sense control familiar, oferint un espai de llibertat aparent”, afegeix el text. D’aquesta manera, es guanyava la confiança de les víctimes. També ho feia a través de regals.

Així, el TSJC conclou que l’Audiència va “valorar correctament” tots els indicis que l’incriminaven. A més, també va examinar la prova a consciència fins al punt que no hi ha “cap escletxa de la qual pugui aflorar el mínim dubte” sobre la conducta del condemnat en relació a uns fets “greus i reiterats”.

Acusat d’abusar sexualment de deu nenes 

La fiscalia l’acusava d’abusar sexualment de deu nenes. L’Audiència de Girona va condemnar l’acusat, de 70 anys, per tres delictes continuats d’abús sexual amb penetració a menor, un delicte continuat d’abús sexual a menor amb discapacitat, dos delictes continuats d’abús sexual a menor i un delicte d’agressió sexual a menor en grau de temptativa. El tribunal, però, el va absoldre de fer tocaments a tres de les menors.

Segons la sentència del TSJC ha confirmat que els abusos van tenir lloc entre el juny del 2013 i el juliol del 2019 i el processat actuava seguint un “patró”. Segons ha puntat el tribunal, “el relat de les nombroses menors implicades en els fets va dibuixant un patró d’abusos sexuals”. En el cas de les menors de curta edat, va arribar a tocaments més íntims, amb introducció inclús de membres corporals i que, en el cas de les menors ja adolescents o preadolescents, es van limitar a tocaments no desitjats amb finalitat sexual.

A més, la secció quarta també el va condemnar per un intent d’agressió sexual comès l’estiu del 2018 quan va subjectar amb força una menor que aleshores tenia 14 anys, la va tombar al llit i es va estirar sobre seu. Segons la sentència, no va aconseguir consumar l’atac perquè una altra menor va intervenir i li va llançar un llibre al processat. Les dues nenes van poder fugir.

Pes probatori d’un relat de les víctimes que estableix un patró

A l’hora de dictar sentència, l’Audiència subratllava “el pes probatori d’un relat que és sostingut per diverses persones que no tenen més relació entre elles que el contacte amb l’acusat” i descartava que es generés un “efecte d’histèria col·lectiva” que suggestionés les menors a l’hora de declarar.

A banda de les penes de presó, el tribunal també prohibia a l’acusat apropar-se a menys de 500 metres o comunicar-se amb les víctimes durant 10 anys. A més, li imposa 10 anys de llibertat vigilada. En concepte de responsabilitat civil, la sentència confirmada fixava la indemnització a les víctimes en 46.000 euros.

Segons la resolució, l’acusat està en presó preventiva des del 29 de juliol del 2019.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit