Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Trueta i Santa Caterina incorporen un sistema perquè les famílies facin seguiment de les operacions des del mòbil


L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i l’Hospital Santa Caterina de Salt han posat en marxa un nou sistema de seguiment dels pacients operats. Aquest sistema permet als familiars saber, a través del mòbil, en quin punt del procés quirúrgic es troben els pacients.

Aquest nou sistema és una millora pel què fa a la informació que reben els familiars. L’operatiu permet saber, des de qualsevol lloc, com evoluciona la intervenció del seu familiar.

Quan el pacient arriba a l’àrea quirúrgica, se li lliura un braçalet dotat amb un dispositiu tag bluetooth. Aquest permet fer un seguiment del pacient dins del bloc quirúrgic a través d’un Sistema de Localització en Temps Real (RTLS).

Paral·lelament, els familiars reben un full informatiu que els informa del codi amb el qual s’identificarà el pacient i les instruccions per fer el seguiment. Els familiars podran fer el seguiment a través de dispositius mòbils des de qualsevol lloc o des la mateixa sala s’espera de l’àrea quirúrgica a través de pantalles informatives que il·lustren la situació dels pacients amb el codi que els identifica per preservar la confidencialitat.

Els familiars tindran la informació del moment del procés quirúrgic en què es troba el pacient. En cap cas es donarà informació de la situació clínica del pacient, ja que aquesta serà facilitada després de la intervenció pel mateix professional que hagi operat el pacient, com es fa habitualment.

Quan ha acabat la intervenció i el pacient abandona el bloc quirúrgic, es llança el braçalet que és d’un sol ús. L’únic que es recupera és el dispositiu tag bluetooth, que es neteja i es fa servir per altres pacients.

Un sistema pels familiars, però també pels professionals

Aquest sistema també ha permès millorar la informació dins la mateixa àrea quirúrgica. Aquí s’hi han instal·lat pantalles que informen de la situació que hi ha els quiròfans. D’aquesta manera els professionals poden saber què s’està fent a cada sala, a quina hora han començat aquella operació o quan es preveu acabar, per exemple.

Després d’un any de feina i unes setmanes de proves, el Trueta va posar en marxa el nou sistema de manera oficial el 18 de maig. El Santa Caterina ho va fer el 30 de maig. Per desenvolupar-lo, ha sigut necessària una inversió d’uns 60.000 euros per la instal·lació d’unes antenes específiques arreu dels blocs quirúrgics dels dos hospitals, que permeten fer aquesta traçabilitat per RTLS a tota l’àrea, entre d’altres equipaments.

Foto: Institut Català de la Salut Girona

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit