Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Pare Pelegrí de Tossa tornarà a caminar fins a Santa Coloma per complir el vot de la vila aquest dissabte 20 de gener

La tradició del Pare Pelegrí va néixer el segle XV


Un any més, el Pare Pelegrí de Tossa de Mar caminarà fins a Santa Coloma de Farners per complir el vot que el poble de la Selva Marítima va fer fa més de 700 anys en plena epidèmia de pesta.

Aquesta tradició neix arran d’un vot de poble que va fer Tossa de Mar al segle XV, un moment d’alta mortalitat arran de la pesta. El municipi va prometre a Sant Sebastià que, a canvi d’aturar el brot de pesta, ferien, cada 20 de gener, feria un pelegrinatge fins a la capella més propera. Aquesta, llavors, es trobava a Santa Coloma de Farners.

Com marca la tradició, aquest dissabte 20 de gener, Sant Sebastià, a les 7 del matí es coneixerà la identitat del Pare Pelegrí a la Missa d’El Cantar. En acabar, s’anirà en processó fins a l’ermita de la Mare de Déu dels Socors on es deixarà la imatge de Sant Sebastià. Des d’allà, el Pare Pelegrí i els seus acompanyants emprendran el camí fins a Santa Coloma. Allà, ja cap al vespre, serà rebut per les autoritats de la capital de la comarca que donaran compliment que s’ha fet el vot. L’endemà, Pare Pelegrí i acompanyants faran el camí de tornada.

Mantenir una tradició amb “patiment”

La tradició del Pare Pelegrí és una de les més arrelades al municipi tossenc. Tot i això, en els últims anys s’han trobat que cada cop ve més gent que vol participar pensant-se que és una caminada popular. Així ho apunta el Síndic del Pelegrí, Joan Antoni Hervías.

“El patiment que més estem vivint actualment és la gent que ve per fer una excursió. Això no és cap excursió. Cada cop ens trobem més centres excursionistes que demanen per venir i persones que pregunten que volen venir a caminar perquè és una diada molt maca i a veure on hi ha els punts d’avituallament o on s’han d’agafar els dorsals. Això sap molt de greu, perquè és una cosa ben nostra i és un acte completament religiós, vull dir que, s’en va resant, amb respecte i silenci. Està costant molt fer entendre que és un sentiment molt profund del poble i que no som cap excursió. Acompanyar el Pare Pelegrí no és que sigui maco si no és que tu realment necessites anar-hi per donar gràcies per una promesa que has fet o per alguna raó que tu necessites fer el camí. Anar per fer-lo, es pot fer un altre dia que no sigui el 20 de gener.”

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit