Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El nou Trueta costarà entre 500 i 600 MEUR i podria ser una realitat el 2030

El pla funcional defineix 193.000 metres quadrats per a atenció hospitalària i en reserva 17.000 a creixement futur. A més, ampliarà a 31 el nombre de quiròfans i a 800 llits disponibles


Construir el nou Hospital Trueta al Campus de Salut de la regió sanitària de Girona costarà entre 500 i 600 MEUR. Des de Salut, a més, assenyalen que estan treballant perquè sigui una realitat el 2030. Amb el nou Trueta la previsió és augmentat un 73% la superfície actual d’atenció hospitalària. Així, entre el nou hospital i el Santa Caterina, s’arribaria a 193.000 metres quadrats.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat aquest dilluns el Pla funcional assistencial del Campus de Salut de la regió sanitària de Girona, que s’ubicarà en uns terrenys entre Salt i Girona. Després de dos anys de feina, amb processos participatius que han implicat tant professionals com ciutadania, aquest document és la base, com ha assenyalat el conseller, “per a l’elaboració del projecte arquitectònic definitiu” del futur hospital perquè defineix les necessitats d’espais, de serveis i d’atenció.

Més costós del previst

Les xifres que recullen el pla funcional, ara ja culminat, augmenten les previsions inicials, tant en superfície com en inversió prevista. Fa dos anys, van presentar un primer esbós del que havia de ser el nou Trueta, apuntant a una superfície d’uns 100.000 metres quadrats i una inversió de 400 MEUR.

El conseller de Salut ha admès que segurament “costarà més del que es pensava” i situa la xifra entre 500 i 600 milions: “No anirem a fer un Campus de Salut que ens quedi curt.” Així mateix, Balcells també ha rectificat la data en què estarà acabat. L’última que hi havia sobre la taula era el 2028. “Trigarà el que trigui. A dia d’avui és complicat dir quan el podrem inaugurar i hem de ser realstes. Amb tot, treballem amb la idea que pugui ser el 2030”, ha dit.

“Des del dia d’avui fins que puguem inaugurar, passarà un temps. Quan serà? El 2030? Dèiem el 2028, però igual se’n va el 2030. Quan estigui tot. Si pot ser abans, abans. Siguem realistes i anem amb la idea que pugui ser el 2030. Quant costarà això? Més del que pensàvem. Del pla inicial que eren 100.000 metres quadrats ara estem a 191.000 [metres quadrats], gairebé hem doblat. Pensem en futur. Està clar que no anirem a fer un Campus de Salut que ens quedi curt. Hem de pensar en la demografia, amb l’envelliment de la població, hem de pensar en les cures intermèdies, hem de pensar que no ens quedi curt. Si ha de ser més gran, que sigui més gran; si ha de tenir capacitat de creixement, que la tingui; si ha de ser versàtil, que puguin transformar-se diferents equipaments. Ens costarà uns 500 milions d’euros”. 

Més llits i més quiròfans

El gerent de la regió sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha precisat durant la presentació que, un cop executades les obres, hi haurà 193.000 metres quadrats de superfície per a atenció hospitalària. Aquest són els 150.000 de nova construcció que se sumen als 43.000 de l’actual l’hospital Santa Caterina de Salt. Ara bé, del total de metres quadrats hi ha una reserva de 17.000 metres per a creixement. “Una de les fortaleses del projecte és que neix amb visió de futur”, ha explicat.

El Pla funcional estableix passar dels 19 quiròfans actuals (entre Trueta i Santa Caterina) a 31, i poden arribar a ser-ne 33 amb l’espai de reserva. També augmenten el nombre de llits entre llits convencionals, crítics i semicrítics tant d’adults com pediàtrics, de 674 a 791 i amb la possibilitat d’arribar a 955 en un futur si fos necessari. Així ho ha explicat Heredia.

“Actualment, tenim 19 quiròfans útils als dos centres. En el moment que obrim el nou campus començarem amb 31 quiròfans. Passem dels actuals 84 boxs d’urgències a tenir-ne 136 i amb la possibilitat d’arribar a 162. En quant el nombre de llits, passem de disposar de 674 a tenir-ne disponibles quasi 800 i amb la possibilitat de créixer fins a 955. És a dir, és un campus, són dos edificis, és un hospital, amb visió a llarg termini”.

La responsable de l’Oficina tècnica del Campus de Salut, Maria Josep López Dolcet, ha exposat que el Pla funcional també recull peticions de professionals, pacients i els seus familiars demanant “humanitzar” l’espai i millorar la privacitat i el confort. En aquest sentit, proposen que hi hagi més habitacions individuals i que els malalts ingressats a l’UCI puguin estar acompanyats.

Heredia ha informat dels creixements previstos a altres àrees assistencials. Així, les d’intervencionisme passaran de les dotze sales que hi ha actualment al Trueta a un total de 18, o fins a 24 potencials i la d’urgències passarà de disposar 84 boxs a 136 com a punt de partida, i fins a 162 en el moment de màxima ocupació.

La UdG, enllestint el pla

El futur Campus de Salut no inclou només la construcció del nou hospital. Una de les potes del projecte és l’assistencial, però també va lligat a investigació i docència. El rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, ha explicat que estan enllestint el seu Pla funcional i que esperen poder explicar públicament “en els pròxims mesos” de quina manera preveuen traslladar-hi les facultats de Medicina i Infermeria, amb estudis de grau i postgrau, la part de recerca amb l’Idibgi i la vessant de transferència i creació d’empreses biotecnològiques a través d’una “antena” del Parc Científic i Tecnològic.

Al futur Campus de Salut hi confluiran assistència, recerca i coneixement, ja que preveu la convivència de les facultats a l’entorn sanitari. En aquest sentit, Salvi ha indicat que “convergir en un mateix espai infraestructures i talent genera sinergies positives” i s’ha mostrat convençut que aquesta convivència serà positiva tant per la formació i aprenentatge dels alumnes com dels professionals: “Facilitarà la captació de talent investigador d’arreu del món i generarà emprenedoria”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit