Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Maresme crearà una Junta Comarcal de Seguretat per combatre la multireincidència

Elena afirma que els darrers canvis legals "no eren prou acurats" i urgeix a impulsar noves modificacions


El Consell Comarcal del Maresme (CCM) i el Departament d’Interior impulsaran una Junta Comarcal de Seguretat com a “espai permanent d’intercanvi d’informació” i per “compartir neguits i escalar solucions”. És el principal resultat de la trobada que s’ha fet aquest divendres entre els alcaldes i el conseller Joan Ignasi Elena. La reunió es va convocar arran de l’aparició d’un grup de delinqüents multireincidents que operava a Calella.

La proposta de la Junta Comarcal de Seguretat ha sorgit, segons ha detallat Elena, de l’alcalde de Mataró, David Bote, i del govern comarcal. El conseller diu que aquest nou espai “té tot el sentit del món” i garanteix la presència política i tècnica del Departament. Tot i això, encara no s’ha concretat com i quan es reunirà i quins membres hi tindran veu.

El conseller també ha defensat que al marge d’aquesta qüestió, Interior ha plantejat als alcaldes “més presència” policial i una millor “coordinació” de les policies. També més presència dels serveis centrals dels Mossos d’Esquadra en moments conjunturals per garantir la contínua millora de la seguretat a la comarca.

Amb tot, des d’Interior afirmen que les dades són “bones” des del punt de vista objectiu, perquè els delictes se situen quinze punts per sota de la mitjana catalana. Pel que fa als robatoris, un dels principals maldecaps de les autoritats, les dades apunten a un descens generalitzat entre 2022 i 2023.

El president del CCM, Francesc Alemany, assegura que el “repte de les sensacions” és cabdal a la comarca. Com Elena, Alemany demana fer-hi front des de la lleialtat per no acabar amb disputes entre municipis. “Que la lluita entre diferents necessitats no acabi generant que ens convertim en competidors, en lloc de col·laboradors”, ha dit el conseller.

Errors del passat

Durant la seva compareixença posterior a la trobada amb els alcaldes, Elena també ha apel·lat a errors del passat per explicar la situació actual al voltant de la seguretat. “Quan es decideix no contractar cap mosso durant set anys, se sobrecarrega les Policies Locals”, ha dit en relació amb la inexistència de promocions d’agents al cos entre 2012 i 2019.

Elena afirma que el Govern està en vies de revertir-ho i pretén arribar als 22.000 agents a raó de 800 nous agents cada any. El conseller, però, insisteix en “reforçar els jutjats” perquè siguin més àgils a l’hora de gestionar els casos que els arriben. També urgeix a canvis legals per castigar de manera efectiva la multireincidència.

Calella: deslleialtat institucional o discrepància de discurs?

La reunió, però, no ha abordat, almenys oficialment, la polèmica generada al municipi de Calella. Tampoc les paraules de l’alcalde, Marc Buch, sobre la proposta d’expulsió d’aquest tipus de delinqüents.

Davant els mitjans de comunicació, però, totes les parts hi ha fet referència. El conseller d’Interior, que visitarà Calella la pròxima setmana, ha afirmat a l’inici de la seva intervenció que en la gestió de la seguretat és “fonamental” la lleialtat institucional i la cooperació entre els cossos policials.

Parlant en concret sobre Calella, Elena discrepa del discurs de Buch i diu que vincular la immigració i la delinqüència és una manera “equivocada” de combatre la xenofòbia i l’extrema dreta. “Posar sobre la taula determinats debats no sé si és bo o dolent”, es pregunta el conseller.

Amb tot, l’alcalde de Calella, Marc Buch, lamenta que hagi hagut “d’aixecar la veu” perquè el conseller els hagi atès. Buch també lamenta que malgrat convocar la reunió els alcaldes no hagin pogut sortir amb un “compromís concret” sobre el nombre d’agents que es destinaran a la comarca a partir del mes d’agost, quan es graduï la darrera promoció de mossos.

Buch també ha demanat que s’implanti un dispositiu especial de control a les estacions de Rodalies, com a punt d’entrada i de fugida dels delinqüents i recorda que la presència policial “dona els seus fruits”. En aquest sentit, detalla que a Calella vuit dels onze membres del grup de multireincidents que operava al municipi ja són a presó preventiva.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit