Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Maresme crea un nou servei comarcal per la gestió de l’aigua amb una empresa mixta


El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha aprovat la creació d’un nou servei per a la gestió integral del cicle de l’aigua a través d’una empresa mixta. L’objectiu és que el nou servei pugui entrar en funcionament l’estiu de 2024.

La mesura, no exempta de polèmica, ha tingut l’aprovació dels grups que donen suport al govern, ERC i Junts. Tot i això, i com a excepció, dos consellers comarcals republicans han posat de manifest el seu desacord amb la iniciativa. Ramir Roger, de Malgrat de Mar, s’ha abstingut i Carme Terradas, de Vilassar de Dalt, hi ha votat en contra.

Es dóna la circumstància que Terradas és la primera tinent d’alcalde vilassarenca i en aquest municipi s’ha aprovat recentment la remunicipalització del servei d’aigua perquè sigui 100% públic ja des d’un inici. La CUP, PSC i els comuns també hi han votat en contra, mentre que Cs s’ha abstingut en la votació.

Ara, el pròxim pas serà  treure a licitació la participació privada de la futura empresa mixta comarcal. Aquesta, es podria portar al ple del Consell Comarcal d’aquí a dos mesos. Amb tot, si a partir d’ara tots els tràmits avancen al ritme previst, el nou servei entraria en funcionament quan finalitzi l’actual contracte d’abastament en alta i sanejament: el juliol de 2024.

De fet, aquests serveis -que gestiona el CCM per delegació de l’ACA- seran els primers que gestionaria la nova empresa mixta. Ara bé, l’aspiració a llarg termini és que assumeixi tot el cicle de l’aigua de la comarca; des de la captació i fins al subministrament als usuaris, obrint així la porta a que els ajuntaments puguin delegar-li també l’abastament en baixa.

La titularitat pública a l’horitzó

El president del Consell Comarcal, Damià del Clot, en declaracions a l’ACN, ha apuntat que un cop s’hagin amortitzat les inversions inicials necessàries, la gestió de l’aigua hauria d’acabar sent de capital 100% públic. “Aquest és l’objectiu, però amb les finances del Consell Comarcal no es pot fer i per això necessitem d’un soci privat que pugui fer les inversions i aportar l’expertesa”.

El president del CCM rebat així les acusacions que fan alguns dels grups de l’oposició i entitats socials. Aquests acusen al govern maresmenc de voler privatitzar la gestió de l’aigua. “No es tracta de cap privatització i és possible que d’aquí a deu anys anem a un escenari de servei 100% públic”, insisteix Del Clot.

L’oposició

En aquest sentit, el grup socialista entén que el Consell Comarcal podria assumir la creació del nou servei amb recursos propis, sense la necessitat de comptar amb la participació de cap operador privat. La CUP i els comuns també s’oposen al sistema de gestió a través de l’empresa mixta que es proposa des del govern comarcal

El moviment del Consell Comarcal del Maresme tampoc ha agradat a la plataforma Aigua és Vida, que ho veu com un impuls a la “privatització” de tota la gestió de l’aigua en el conjunt de la comarca. L’entitat ho defineix com una “operació financera especulativa” en benefici de les empreses privades que acabin assumint el 40% de la titularitat del servei.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit