Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Govern vol finalitzar la concessió de l’Eix Transversal per estalviar 800 MEUR


La Generalitat de Catalunya ha activat una operació per anticipar el final de la concessió de l’Eix Transversal. Segons expliquen fonts del Departament d’Economia, acabar el contracte amb l’empresa concessionària Cedinsa aquest any permetrà estalviar 800 milions d’euros en divuit anys.

El contracte de concessió de l’Eix Transversal, la C-25 que va des de Cervera fins a Caldes de Malavella, va adjudicar-se al juny del 2007 i es va modificar el 2010. En una de les clàusules s’hi preveuen tres dates en què la Generalitat pot trencar la concessió. Aquestes dates, en què on hi hauria cap penalització, coincideixen amb els anys 2017, 2022 i 2027.

Fa tres anys, el Govern va intentar acabar amb la concessió viària finançada a través d’un peatge a l’ombra, però no es va poder fer efectiu. Ara es vol tornar a intentar.

En un primer moment, l’operació es farà amb tresoreria pròpia. El Departament d’Economia i Hisenda va sol·licitar al Ministeri d’Hisenda finançar la iniciativa a través del sistema bancari. Una operació que es va acceptar a Consell de Ministres del 8 de març.

En paral·lel, l’Executiu ha sol·licitat finançar la iniciativa a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) 2021, una opció que encara no ha tingut una autorització formal. Fer front al final anticipat de la concessió mitjançant el FLA permetria a la Generalitat reduir el cost de l’operació.

Si s’acaba la concessió, la gestió de l’Eix Transversal passarà a ser responsabilitat del Departament de Vicepresidència des de l’1 de gener del 2023. Sense comptabilitzar el manteniment, l’operació suposaria un estalvi net de més de 800 milions d’euros en divuit anys.

Foto
ACN

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit