Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Govern estableix noves mesures per la fase de preemergència per sequera

Davant la situació de sequera, l'executiu ha fet una crida a "forçar" l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic


El Govern ha decretat l’entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona. En total són uns 6 milions de persones. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. També canvia la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

L’entrada en fase de preemergència afectarà 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental. La declaració de preemergència s’ha fet oficial aquest dimarts, tanmateix, l’entrada en vigor de les noves mesures es produirà un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que l’executiu preveu que sigui entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.

Un avís abans de l’emergència

El conseller d’Ació Climàtica, David Mascort, ha assenyalat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que l’objectiu de l’entrada en fase de preemergència és fer una crida a incrementar l’estalvi d’aigua abans d’arribar al llindar d’emergència. Aquesta darrera fase arribaria amb els embassaments de les conques internes en un 16% de la seva capacitat. Ara com ara, es troben en un 18,5%.

L’entrada en vigor d’aquesta nova fase, que no està prevista al Pla Especial de Sequera del Govern, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada.

210 litres d’aigua per persona i dies i menys aigua per als camps de gespa destinats a l’esport federat

Amb l’entrada en preemergència, segons ha explicat Mascort, els canvis respecte de les restriccions de la fase d’excepcionalitat són dos. Per una banda, es redueix de 230 a 210 litres la dotació màxima d’aigua per habitant i dia per a tots els municipis del sistema Ter-Llobregat.

Per l’altra, es limita encara més la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat. Amb la fase de preemergència, igual que en la fase d’excepcionalitat, el reg de zones verdes, públiques o privades, queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport. També per mantenir el reg de supervivència d’arbres.

Ara, amb la declaració de preemergència, el reg en els camps de gespa es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m³/ha/mes (fins ara era de 450 m³/ha/mes). I, segons ha explicat Mascort, el límit de 200 m³ s’aplicarà per entitat, cosa que implica que els clubs més grans, com poden ser el Barça o el Girona, hauran d’ajustar els seus consums per tal de complir amb les restriccions.

La resta de restriccions es mantenen igual que en excepcionalitat

La resta de restriccions es mantenen igual que en l’escenari d’excepcionalitat. Per tant, es manté la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, i la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).

En aquesta nova fase, també es mantindrà la prohibició d’omplir piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Aquest últim cas inclou, entre d’altres, piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics. També les de centres esportius i les d’ús privat de les comunitats de propietaris. Així mateix, es manté la prohibició d’omplir o reomplir piscines que no tinguin sistemes de recirculació de l’aigua.

De la mateixa manera, es manté també la prohibició de netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. En el cas de la neteja de vehicles, l’ús de l’aigua queda limitat, com en fase d’excepcionalitat, a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat. I, finalment, també es manté la prohibició de reomplir total o parcialment les fonts ornamentals, llacs artificials i d’altres elements d’ús estètic de l’aigua.

Alella, entre els municipis que superen els 210 litres d’aigua per habitant i dia

Amb l’entrada en fase de preemergència, la dotació màxima d’aigua per habitant i dia queda fixada en 210 litres en tots els municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Precisament, aquest dilluns l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va actualitzar les dades de consum d’aigua per municipis del mes d’octubre. Segons aquestes, hi ha una vintena de poblacions que es veuran afectades per la fase de preemergència. Ara com ara, superen la dotació de 210 litres. Es tracta, entre d’altres, d’Alella, amb 227 litres.

En el cas de les capitals, a l’octubre el consum es va situar en 170 litres per persona i dia a Barcelona. A Girona van ser 205 litres.

Per tal de controlar el compliment de les dotacions, l’executiu ha anunciat la incorporació de quinze nous inspectors a l’ACA. Aquests se sumen a la quarantena que ja s’encarreguen de dur a terme aquest control.

En cas d’incompliments, Mascort ha recordat que és el Govern qui té la competència per sancionar empreses o municipis que sobrepassin les dotacions d’aigua establertes. De fet, a principis del passat mes de setembre, l’ACA ja va enviar els primers requeriments a alguns ajuntaments per consums excessius d’aigua. En el cas dels particulars, els veïns de cada municipi, qui té la competència per sancionar per incomplir les restriccions són els consistoris.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit