Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El govern espanyol obre la porta a derogar el ramal de la MAT a la Selva


ERC i PSOE han tancat un acord al Congrés perquè el govern espanyol derogui el polèmic ramal de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a la Selva Interior i la subestació de 400KV de Riudarenes. El pacte, que s’emmarca dins de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, concreta que la derogació seria factible si es troba una alternativa al projecte actual de ramal de 17 quilòmetres projectat per l’Estat i que travessa diversos municipis de la Selva Interior, entre ells Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. El pacte també apunta que el cost d’aquesta eventual alternativa hauria de ser “raonablement similar o inferior” al projecte actual de la MAT.

El portaveu de la plataforma No a la MAT Selva, Xavier Amat, celebra l’acord i ha dit que espera que es pugui materialitzar aviat amb un decret de derogació:

 

L’entitat recorda que, de fet, el projecte ja va rebre “un cop dur” el 2016, quan el Congrés va aprovar la Proposició No de Llei (PNL) que instava l’Estat a derogar tant el ramal com la subestació.

Per la seva banda, l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), es mostra satisfet amb l’acord, que arriba “després de molts anys de lluites compartides amb tothom del territori per evitar un disbarat”. Per a l’alcalde, la suspensió dels tràmits “ha d’obrir la porta a una manera diferent de solucionar els problemes d’energia, tenint en compte l’impacte mediambiental i la salut de la ciutadania”.

El director general de Polítiques Ambientals, Marc Vilaür, assegura que l’acord és “la primera fita” per posar fi “a un conflicte” que fa anys que s’arrossega, i sosté que es pot garantir el subministrament sense una MAT.

El diputat d’ERC al Congrés, Joan Margall, subratlla la voluntat de buscar una alternativa “menys agressiva” i recorda que aturar el ramal és “una reivindicació històrica, liderada pel territori, per fer front a un projecte gegantí que implicava trinxar-lo”. Per la seva banda, el senador Jordi Martí creu que l’acord “és només un primer pas cap a la paralització definitiva i la derogació del projecte”, i posa en relleu tota la feina que s’ha fet des del territori.

Foto: Una de les reivindicacions de la plataforma a Madrid (Andrea Zamorano – ACN)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit