Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Govern descarta decretar l’emergència al sistema Ter-Llobregat la setmana que ve

L'executiu ha decidit posposar la decisió perquè les reserves d'aigua dels embassaments del Ter-Llobregat encara es troben al 16,5%


El Govern ha descartat decretar l’entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat la setmana que ve. L’executiu ha decidit posposar la decisió perquè les reserves d’aigua dels embassaments del Ter-Llobregat encara es troben al 16,5%, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tot i això, com ha reiterat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en diverses ocasions, l’emergència es decretarà quan les reserves caiguin al 16%.

A principis de setmana, el president Pere Aragonès va afirmar en una entrevista que la previsió era que els municipis que conformen el sistema Ter-Llobregat entressin en emergència els pròxims dies. Tot i que a curt termini no es preveuen pluges que permetin pal·liar la situació de sequera, les restriccions al consum d’aigua que hi ha en vigor han fet allargar l’entrada en emergència.

Del sistema Ter-Llobregat en beuen 202 municipis i prop de 6 milions de persones de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i Girona. Així doncs, també s’inclouen les comarques de la Selva i el Maresme.

Així, de moment, la unitat es mantindrà en fase de preemergència. Precisament, Aragonès va destacar “l’esforç de la ciutadania i els agricultors” de cara a endarrerir l’entrada d’emergència per la sequera. Segons va apuntar, l’estalvi acumulat ha permès endarrerir l’entrada en emergència més d’un any.

El Pla Especial de Sequera (PES) aprovat pel Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat entri en fase d’emergència quan les reserves d’aigua dels embassaments caiguin al 16% de la seva capacitat. Tanmateix, la unitat encara es troba mig punt per sobre del llindar de l’emergència, en el 16,5%.

Els embassaments del conjunt de conques internes baixen per primera vegada del 16%

En canvi, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’aquest dijous, el conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya han baixat per primera vegada del 16%. Els nou pantans que s’utilitzen com a referència per la mitjana se situen, en conjunt, en el 15,99%.

Això, però, no implica l’aplicació automàtica de la declaració d’emergència, que s’implementa individualment a cadascuna de les unitats que conformen les conques internes. Mentre que el sistema Ter-Llobregat se situa en el 16,5%. En canvi, per exemple, la unitat que depèn de l’embassament de Darnius-Boadella fa mesos que està en emergència i ara les reserves se situen al 12,1%.

Només tres dels nou embassaments han registrat lleugers increments en volum en els últims mesos. Aquests són el de Foix, que s’allunya del mínim registrat el setembre de l’any passat (47,6%) i ja passa del 56%. Susqueda està en el 21,2%, un valor superior al mínim del 17,8% de novembre del 2023, i Sant Ponç ha pujat del 26% al 27,6% en els últims tres mesos.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit