Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El festival literari Tiana Negra arriba a l’onzena edició


El festival literari Tiana Negra ha donat el tret de sortida a una edició on destaquen el protagonisme del còmic policíac, la fusió de gèneres i l’atracció de nous lectors joves. Són tres àmbits que la direcció aplaudeix haver inclòs a la programació, després d’anys de tenir-ho com assignatures pendents.

La directora de Tiana Negra, Anna Maria Vilallonga, celebra que aquest arrodoniment del certamen arribi en un moment de plena consolidació i just quan queden enrere dues edicions “difícils”, fortament marcades per la covid.

Una setmana plena d’activitats 

El festival ha arrencat aquest dissabte, una setmana abans del que és habitual, amb una ruta literària per espais de Tiana on s’han comès crims des del segle XVI. El gruix d’activitats, però, tindrà lloc aquest proper cap de setmana, del 20 al 22 de gener.

Un any més, la Sala Albéniz serà el centre de la cita literària, pionera a Catalunya. Serà aquest proper dissabte quan la programació agafarà embranzida, amb taules rodones que aprofundiran sobre la fusió de la novel·la negra amb altres gèneres, el còmic detectivesc o la seducció dels lectors joves. La directora del festival ha destacat la importància d’incloure aquests debats “ambiciosos” al conjunt de la programació.

En relació a la presentació de títols, dissabte a la tarda s’exposaran les novel·les recentment publicades. Mentre la neu sigui blanca, de Jordi Boixadós; Malabèstia, de Raquel Gàmez-Serrano; La musa de la plaça Reial, de Rafel Vallbona; i Quinti Connection, de Sebastià Bennasar.

De cara a diumenge, el Tiana Negra el dedica a una proposta àmplia per a tots els públics, ja que programa un espectacle familiar i un vermut negre, durant el qual es lliuraran els premis del joc del festival, que es desenvolupa durant les dues setmanes.

Dos nous guardons

Pel que fa als premis, el festival estrena enguany dos guardons per reconèixer les aportacions de professionals que han engrandit el món de la novel·la negra. Serà dissabte a la tarda quan es lliurarà el primer Premi Trajectòria a la Creació i el primer Premi Trajectòria a la Traducció, dels quals no n’ha transcendit el nom.

Prèviament, divendres al vespre el festival haurà lliurat el X Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana, per al qual s’han postulat fins a 37 obres. Vilallonga ha assegurat que enguany el jurat ha hagut de triar entre un estol de propostes “d’una qualitat molt significativa”. El mateix divendres se celebrarà un homenatge a Vehí, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort i la nova edició de la seva novel·la ‘Quan la nit mata el dia’.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit