Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El DIEC incorpora el gentilici “maresmenc” i “maresmenca”


Aquest dilluns s’ha fet pública la incorporació de les 30 entrades noves i les 278 modificacions al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) d’aquest 2023. Entre les novetats hi ha el gentilici de la comarca del Maresme: “maresmenc” i “maresmenca”.

Enguany, el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans ha incorporat 18 paraules d’ús comú. Destaquen “hacker”, “edatisme”, “donassa”, “gentrificació” o “birra”. De fet, aquesta última va ser escollida com a neologisme de l’any 2022. A banda de “maresmenc” i “maresmenca”, el DIEC ha incorporat 11 gentilicis més. Per exemple, “aneuenc” i aneuenca”, “lluçanès” i “lluçanesa” o “pitiús” i “pitiüsa”.

D’altra banda, també s’han incorporat significats a algunes paraules. Per exemple, “carpeta”, que ara també és el “conjunt de fitxers informàtics agrupats sota un mateix nom”. El verb “ocupar” incorpora “establir-se (en un habitatge o un local) sense el consentiment del propietari”, i “col·locar” afegeix l’efecte produït per les drogues.

A més, amb les modificacions del DIEC, també s’ha establert que les definicions de “marit” i “muller” deixen de marcar el gènere de la parella. Així, el primer passa a ser “home casat respecte al seu cònjuge” i la segona “dona casada respecte al seu cònjuge”.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit