Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Consell Comarcal del Maresme entrega als ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’aigua

El motiu de l'ordenança és que els consistoris puguin garantir el servei públic d'abastament en temps de sequera


La comarca del Maresme es troba en fase de reemergència per sequera i, segons el Consell Comarcal, és molt probable que en les pròximes setmanes passi a fase d’emergència. Això implicaria noves mesures d’estalvi d’aigua. En aquest marc, l’ens comarcal està elaborant un pla per “ajudar els municipis maresmencs a afrontar la nova conjuntura”.

El primer pas que ha fet el Consell Comarcal del Maresme ha sigut facilitar un model d’ordenança municipal als consistoris per poder garantir el servei públic d’abastament en temps de sequera. Així recull una regulació dels usos de l’aigua i el foment de l’estalvi.

En un escenari d’emergència s’estableix una dotació màxima de 200 litres per habitant (10 menys que en l’actual fase de preemergència). Ara bé, aquesta quantitat podria baixar fins als 160 litres per habitant en cas d’emergència extrema.

El model maresmenc

El document que ha fet arribar el Consell Comarcal als ajuntaments maresmencs intenta adaptar-se a les singularitats dels 30 municipis maresmencs. Com expliquen des de l’ens, es fa èmfasi, entre altres qüestions, en l’obligació de les entitats subministradores a col·laborar-hi i incorporant nous supòsits relacionats amb plans d’estalvi d’aigua d’usuaris industrial. A més de la implantació de comptadors de telemesura, un element per poder fer un millor control dels cabals consumits.

D’altra banda, el model d’ordenança especifica que és l’alcaldia del municipi la que té potestat per adoptar les mesures excepcionals. A més, també pot incorporar noves infraccions relacionades amb l’incompliment de les mesures com ara destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos quan s’activi l’escenari d’emergència grau II i III o no presentar o incomplir els plans d’estalvi d’aigua requerits per l’Ajuntament.

De fet, la proposta del Consell Comarcal manté la categorització dels incompliments en lleus, greus i molt greus. També el règim sancionador presentat per l’ACA que preveu multes oscil·lants entre els 750€ per a les infraccions lleus i els 3.000€ per a les considerades molt greus.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit