Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Consell Comarcal de la Selva preveu incrementar els treballs de prevenció d’incendi en un 70% aquest any

Aquest 2024 l'ens preveu treballar en 226 hectàrees i en 361 parcel·les de titularitat privada


El Consell Comarcal de la Selva ha presentat aquest dissabte les dades del Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals. Aquest servei el tenen delegat un total de 15 municipis de la comarca de la Selva.

Aquest servei presenta dos àmbits d’actuació. D’una banda, treballa en parcel·les interiors de propietat privada vetllant que els propietaris donin compliment de la legislació mantenint els terrenys lliures de vegetació seca i amb una massa arbòria aclarida. D’altra banda, també amb l’objectiu de garantir la seguretat dels residents i dels seus béns, actua en franges perimetrals de protecció i zones verdes. En aquest segon cas són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i del nucli de població lliure de vegetació seca i amb una massa arbòria aclarida.

8.100 parcel·les

Actualment, el servei comarcal gestiona el compliment per part dels propietaris d’aproximadament de 8.100 parcel·les interiors no edificades. Des del 2018 els propietaris poden encarregar a l’ens comarcal els treballs de manteniment de la vegetació. Ara per ara, hi ha 1.030 arcel·les de titularitat privada adherides.

Per municipis, les parcel·les que han sol·licitat i autoritzat al Consell el manteniment de la vegetació d’acord amb la normativa són Lloret de Mar, 299; Maçanet de la Selva, 166; Caldes de Malavella, 165; Riudarenes, 116; Sils, 87; Vidreres, 8; Santa Coloma de Farners, 31; Sant Hilari Sacalm, 27; Tossa de Mar, 25; Massanes, 16; Anglès, 10; la Cellera de Ter, 3; Breda, 2; i, Vilobí d’Onyar amb 1 parcel·la.

D’altra banda, el 2022 es va iniciar la via d’execució subsidiària a parcel·les privades. S’aplica en casos on, malgrat l’intent per via forçosa o sancionadora, no s’aconsegueix que es fessin els treballs per complir la normativa. L’any 2023 el servei del Consell Comarcal de la Selva va actuar en 255. Per aquest 2024, l’ens preveu treballar en 361 parcel·les.

Augmentar els treballs de prevenció d’incendis en un 70%

Pel que fa a les franges perimetrals de seguretat i zones verdes, el 2023 el servei va treballar en 132 hectàrees. Per aquest 2024, el Consell Comarcal de la Selva preveu augmentar en un 70% els treballs i, així, actuar en 226 hectàrees. Aquestes es repartirien en els municipis de Massanes, Santa Coloma de Farners, Anglès, Vilobí d’Onyar, la Cellera de Ter, Sils, Maçanet de la Selva, Tossa de Mar, Amer, Blanes i Riudarenes.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit