Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El col·legi de Geòlegs de Catalunya planteja el trasllat de la línia de tren del Maresme cap a l’interior


El descalçament d’una part de la via del tren al seu pas per Santa Susanna aquest diumenge degut al temporal de mar ha tornat a obrir l’antic debat sobre el trasllat de la línia R1 de rodalies cap a l’interior. Si ahir diumenge eren el president del Consell Comarcal del Maresme i l’alcaldessa de Malgrat de Mar els que demanaven inversions urgents i el trasllat de la línia més cap a l’interior, aquest dilluns s’hi ha sumat a la proposta el Col·legi de Geòlegs de Catalunya.

A través de l’Observatori del GeoRisc, els experts assenyalen que la freqüència, durada i intensitat dels temporals sumats a l’acció de l’home, fan que l’erosió predomini per sobre de la sedimentació, de manera que l’acumulació de sorra i terres és menor a la que s’ha registrat en altres èpoques. Amb un increment del nivell del mar degut al canvi climàtic afirmen en un comunicat que “la majoria de platges actuals i la R1 en el seu traçat actual estan condemnades a desaparèixer”.

Els geòlegs expliquen que les platges es formen amb l’aportació de sediments procedents de rius i rieres que desemboquen al mar, i que els corrents litorals distribueixen la sorra al llarg de la costa. A més, la construcció de dics en ports esportius també contribueix a què aquest repartiment no es faci de manera regular, quedant la sorra retinguda al nord-est dels ports i sent ben bé inexistent al sud-oest, el que provoca un desequilibri.

El trasllat cap a l’interior permetria, segons els experts garantir la seguretat de la infraestructura, obrir els municipis al mar i generar un ampli passeig marítim.

Foto: Aj. Blanes

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit