Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El CAP d’Arbúcies serà un dels primers que incorporarà el servei d’higienista dental


Els centres d’atenció primària catalans incorporaran des d’ara i fins a finals d’any 70 higienistes dentals i s’arribarà fins als 365 l’any que ve. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat en una roda de premsa al CAP d’Arbúcies, un dels primers a incorporar aquesta nova figura, on ha explicat que s’hi destinaran 2,8 milions d’euros (MEUR) aquest 2022 i una partida de 14,5 MEUR als pressupostos del 2023.

Tant Aragonès com el conseller de Salut, Manel Balcells, han explicat que la mesura respon a la voluntat de potenciar l’atenció primària com a “columna vertebral” del sistema de Salut amb noves figures i fer arribar aquests serveis, habitualment assumits per la privada, a tota la població.

La funció de l’higienista serà la de fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquesta figura s’integrarà a les unitats d’odontologia, formades actualment per odontòlegs de l’Atenció Primària i comunitària (APiC) i tècnics auxiliars en cures d’infermeria. La integració, a més, suposarà un impuls a l’atenció bucodental i facilitarà que l’odontòleg pugui dedicar més temps a les prestacions de més complexitat.

Durant aquest 2022, els serveis es prioritzaran als menors de 15 anys, persones amb unes condicions de salut que comporten un risc per a la seva salut bucodental (embarassades, persones amb un procés oncològic o amb risc de càncer oral, població amb discapacitat), i a persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. La voluntat, però, és fer arribar aquest serveis, històricament associats a la privada, al conjunt de la població.

Per regions sanitàries, aquest any l’Alt Pirineu i Aran, incorporarà 2 higienistes; Barcelona, 12; la Catalunya Central, 6; Girona, 10; Lleida, 5; Metropolitana Nord, 13; Camp de Tarragona, 7; Terres de l’Ebre, 3; i finalment a Metropolitana Sud, 12.

En relació a la introducció d’aquests nous rols professionals a la primària, ja s’han incorporat 366 referents de benestar emocional i 136 dietistes-nutricionistes. A més, abans d’acabar l’any està prevista la incorporació de 30 fisioterapeutes.

Foto: Gemma Tubert/Aleix Freixas

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit