Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El campanar de Sant Hilari celebra el centenari de la seva ampliació


Sant Hilari Sacalm celebra cent anys de l’ampliació del seu campanar. Les obres van allargar el campanar fins als 36,7 metres, convertint-lo en un dels campanars més alts de la comarca de la Selva.

La primera construcció del campanar es va fer entre el 1860 i el 1868. Impulsada pel rector Jacint Toneu, el campanar es va aixecar fins on avui hi ha la balconada. Cinquanta anys després, l’agost de 1920, el mossèn Josep Gener Codina va decidir acabar el campanar.

100 anys de les obres

L’arquitecte vigatà Josep Maria Pericas, autor de la remodelació de la Font Picant i de la construcció de la “taverna de l’aigua”, va dirigir l’ampliació del campanar entre el 1921 i el 1922. Pericas va allargar la silueta de la torre amb pedra de Folgueroles. L’arquitecte també va dissenyar una teulada de ceràmica verda, un panell, un banderí de ferro que indica la direcció del vent i una creu. Aquesta va ser destruïda durant la Guerra Civil, però es va reconstruir el 1983 aprofitant les obres de manteniment.

Les obres del campanar de Sant Hilari es van finançar per subscripció popular. Amb un pressupost total de 30.000 pessetes, el dia de la inauguració ja se n’havien recollit poc més de 21.000. Josep Ximeno va ser el principal impulsor i, des de la seva revista ‘Lliroia’, va fer ressò de la recollida de diners publicant el nom de les persones que contribuïen a la causa.

Una inauguració multitudinària

El 20 d’agost de 1922, Sant Hilari es va engalanar per inaugurar el nou campanar en una festa multitudinària. Al matí es va celebrar una missa cantada per l’Orfeó Vigatà. Després, es va fer una processó presidida pel diputat Joan Ventosa i Calvell i el mossèn Josep Gener Codina va ser l’encarregat de beneir el nou campanar. L’Orfeó i la Farnense van interpretar la sardana Les fulles seques d’Enric Morera una commemoració d’esperit religiós i catalanista.

A la tarda, l’Orfeó va cantar al Teatre Tívoli. Després del concert, el diputat Ventosa va posar dues llançades a la senyera de l’Orfeó; una en nom de la vila i l’altra en nom de la colònia estiuenca.

El campanar de Sant Hilari és un dels campanars més alts de la Selva

Amb les obres de remodelació, el campanar de Sant Hilari Sacalm es va convertir en un dels més alts de la Selva amb 36,7 metres. Només el superen el d’Amer amb 45,5 metres i el de Vilobí d’Onyar amb 40 metres.

Aquest 2022 es va millorar l’enllumenat del campanar amb la substitució de l’antiga il·luminació amb llums LED, afavorint l’estalvi energètic i realçant la importància de la construcció, segons l’Ajuntament de Sant Hilari.

Foto: Ajuntament de Sant Hilari Sacalm

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit